You are currently viewing Márciusi égi jelenségek

Márciusi égi jelenségek

A csillagászat szerelmesei számára a március izgalmas hónap lesz, mivel több figyelemre méltó égi esemény is megfigyelhető lesz. Március 13-án este egy különleges látványban lehet részünk, amikor a 16 százalékos Hold és a Jupiter együttállását figyelhetjük meg. Ezen az estén a Hold a Jupiter jobb oldalán lesz látható, és holdnyugta előtt lesznek a legközelebb egymáshoz, körülbelül csak 3 fokos távolságban az északnyugati horizont felett.

A csillagászati események sorának nem lesz vége, mert március 14-én, csütörtök este újabb érdekes jelenség következik. Ezúttal a Hold a Fiastyúkkal (M45, Plejádok) kerül közel egymáshoz. Az est folyamán a Fiastyúk csillaghalmaz tagjai még jobban láthatóvá válnak, köszönhetően a még sovány Holdnak. Sötétedés után kezdődően, de különösen 23 óra körül, amikor a Hold nyugovóra tér előtt, körülbelül 3,5 fokra lesznek egymástól az északnyugati horizont felett, a Fiastyúk felülről lesz megfigyelhető.

Nem csak a Hold és a Jupiter, valamint a Hold és a Fiastyúk közeli állása lesz figyelemreméltó, hanem a csillagászati események során a felhőzet is befolyásolhatja, hogy mit és hogyan láthatunk. Az előrejelzések szerint szerda este a Dunántúlon és az ország északkeleti csücskében lehet szakadozottabb a felhőzet, így ezeken a területeken jobb esélyünk lehet a megfigyelésre, míg más helyeken a felhők akadályozhatják a látvány élvezetét.

A március végi égi események közül érdemes még megemlíteni a Hold és a Fiastyúk március 25-i együttállását, amikor a Holdat csaknem 19%-os megvilágítottságban és körülbelül három és fél fokkal alacsonyabban láthatjuk a Fiastyúktól az égbolton. Ezen az estén a Fiastyúk csillaghalmaz, ami gyakran összekeverhető a Kis Göncöl csillagképpel, még látványosabb lesz.

Források: svabhegyicsillagvizsgalo