You are currently viewing Mennyire megszokott a februári tavasz?

Mennyire megszokott a februári tavasz?

Ha a tavalyi év februárjára tekintünk vissza, akkor az egy szélviharral kezdődött, kezdetben fagyos időnk volt, majd a hónap közepére megérkezett az enyheség, ami csak átmeneti volt, a hónap végére megérkezett a hidegebb levegő, többfelé havasan búcsúzott a hónap.

Csuka László fotója

Azonban, ha az elmúlt évtizedre tekintünk vissza, akkor megállapíthatjuk, hogy bizony egyáltalán nem ritkák a februári tavaszi periódusok. A 2024-es február is valahogyan inkább a tavaszra emlékeztet.

Nyolc nap alatt 14 melegrekord!

Voltak napi melegrekordok is, ám az hajnali minimum rekordok is többfelé dőltek meg. Nos a következő időszakokban melegrekordoktól nem kell tartanunk, ám a télies jellegét az időjárás csupán a hajnali órákban mutathatja meg csupán.

Walke Márti fotója

A hosszútávú előrejelzések sem mutatnak télies fordulatot, a következő 10 napban egyelőre nem látszik komolyabb változás. Így várhatóan, ha nem is a legmelegebb februárt éljük meg jelenleg, de a TOP10-ben biztosan helyt fog találni.

Reménykedjünk abban, hogy márciusban és áprilisban nem fog visszaütni ez, hiszen Baranya egyes részein már éledezik a természet.

Mi az átlag és melyik évben volt a legmelegebb február?

A huszadik század során a februári átlag hőmérsékletek 10,89 fok volt, de várhatóan az idei év átlaghőmérséklete ezt emelni fogja. A legmelegebb február a 20. században 2016-ban volt, ekkor 12,1 fokos átlagot mértek. Hogy ez megdől-e, erről március elején egy beszámolót tartunk, mindenesetre az időjárásé az utolsó szó.

Érdekességképp a legmelegebb februári nap 2019-ben volt, ekkor Sárváron 23,5 fokot mérhettünk, ez várhatóan nem dől meg.

Kiemelt kép – Györkő Zsombor