You are currently viewing Virágok a Mecsekben! – Hóvirág!

Virágok a Mecsekben! – Hóvirág!

A Mecsekben sok gyönyörű virág van, melyet a következő hónapok során szeretnénk csokorba szedni itt az oldalunkon. Harmadik virágunk a hóvirág.

A hóvirág jellemzői!

A hóvirág (Galanthus nivalis) az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növényünk, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon.

Vajda Kinga fotója

Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben.

Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését.

Fischer Bernadett fotója

A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra. Fontos tudnunk, hogy hagymája és föld feletti részei nem ehetőek. A hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.

Összefoglaló!

Mikor nyílik?január-március
Védett?igen
Természetvédelmi értéke!10.000 Ft
Mióta védett?2005
Élőhelyenapos-félárnyékos

Kiemelt kép – Kovács Péter