You are currently viewing Földrengés Kínában

Földrengés Kínában

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Az AP hírügynökség által közölt cikk szerint 2024. január 22-én egy 7,1-es erősségű földrengés rázta meg Kína nyugati részén fekvő Hszincsiang régiót. A földrengés a helyi idő szerint hajnali 2 óra után történt, és Vuszu megyében, Akszu prefektúrában érezték a legerősebben.

A cikk szerint a Kínai Földrengés Hálózati Központ szerint a rengés a Tiensan-hegységben következett be, amely egy szeizmikailag aktív terület, bár ilyen nagyságú földrengések ritkán fordulnak elő ott. Az elmúlt száz év legnagyobb földrengése ugyanitt történt 1978-ban, körülbelül 200 kilométerrel északabbra.

Az állami CCTV szerint több utórengés is volt, amelyek erőssége elérte a 4,5-öt. A földrengés olyan vidéki területen történt, ahol többségében ujgurok élnek, akik egy török etnikumhoz tartozó, többségében muszlim vallású népcsoport, akiket az utóbbi években kényszerasszimiláció és tömeges fogva tartás ért a kínai állam részéről.

A rengés középpontjában lévő Vuszu megyében a hőmérséklet jelentősen a fagypont alatt van, a Kínai Meteorológiai Hivatal ezen a héten mínusz 18 Celsius fokot is előre jelez. Észak- és közép-Kínában a télen többször is lezárták az iskolákat és autópályákat a havazások miatt.

A Kínai Nemzeti Tűzoltó- és Mentőszolgálat egy videót töltött fel a kínai Weibo közösségi média platformra, amelyen látható, ahogy a tűzoltók a rengés középpontja felé tartanak. A Weibo egy felhasználója által közzétett videón az utcán télikabátban álló lakosok láthatók, míg a CCTV állami műsorszolgáltató által közzétett fotón repedezett falak és lehullott darabok láthatók.

A rengést érezni lehetett a szomszédos országokban, Kirgizisztánban és Kazahsztánban is. Kazahsztán fővárosában, Almatiban az emberek otthonaikból távoztak, amiről a Tassz orosz hírügynökség számolt be. A Telegram közösségi üzenetküldő platformon közzétett videókon látható, ahogy az emberek Almatiban lefutnak a lakóépületek lépcsőházából, és az utcán állnak. Néhányan úgy tűnik, hogy gyorsan hagyták el otthonaikat, és rövidnadrágban állnak a fagyos hőmérsékleten.

A cikk hozzáteszi, hogy Kína északnyugati Ganszu tartományát decemberben egy földrengés rázta meg, amelyben 151 ember vesztette életét. Ez volt Kína legtöbb halálos áldozatot követelő földrengése kilenc év alatt. Kína földrengései többségében az ország nyugati részén történnek, beleértve Ganszu, Cinghaj, Szecsuan és Jünnan tartományokat, valamint a Hszincsiang régiót és Tibetet.

Forrás: apnews.com