You are currently viewing „Bioklíma”- Az erdők hőmérséklet csökkentő ereje!

„Bioklíma”- Az erdők hőmérséklet csökkentő ereje!

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az éghajlatváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. Az emberi tevékenység nagymértékben növeli a természetben előforduló üvegházhatású gázok mennyiségét, mert a klímaváltozásban nagy szerepe van a fosszilis tüzelőanyagok elhasználásának, elégetésének. Ezek a fosszilis, az emberiség által leggyakrabban használt energiahordozók, mint a kőolaj, a földgáz, a szén és az egyéb nehéz olajszármazékok, a felhasználás mértékét tekintve, képtelenek az azzal egyenes arányú megújulásra. A gyors ütemben történő felhasználás és a földi biomok eltűntetésének eredményeképpen a Föld légkörének szén-dioxid tartalma folyamatosan növekszik.

Györkő Zsombor fotója

Itt lépnek be a képbe és kapnak kulcsfontosságú szerepet a világ- de úgy hazánk- erdei. A legnagyobb szénforgalom a légkör és a szárazföld élővilága között zajlik. A Földet beborító erdős területek több, mint 120 milliárd tonna szenet raktároznak el, melynek egy része a biomasszában, egy része pedig az erdő talajában tárolódik. A fák a fotoszintézissel dolgoznak. A folyamat során a napfény energiájával, a vízből és légkörből kivont szén-dioxidból glükóz keletkezik, oxigén szabadul fel. Egy hektárnyi erdős terület nagyjából 15 tonna szén-dioxidot használ fel a vegetációs időszakában, így az erdő a légkör szén-dioxid tartalmának csökkentésében illetve annak szabályozásában fontos szerepet tölt be.

Takács Ferenc fotója

A fás társulások nemcsak árnyékot adnak, de párologtatnak is. Tavasztól őszig egy fa önmagában 4-5 köbméter vizet párologtat, amellyel jelentősen csökkenti környezete hőmérsékletét. A folyamat során keletkezett nehezebb és páradús levegő, köszönhetően az eltérő nyomású légtömegeknek elmozdul és szél keletkezik, amely az adott terület (pl.: nagyvárosok központja) oxigénellátásában játszik közre.

Többek között a nagyvárosokat körülvevő erdőségek nélkülözhetetlennek bizonyulnak a klímaváltozás során bekövetkezett és tapasztalható légköri felmelegedés mérséklésében, de ugyanúgy fontos szempont, hogy a légszennyezés a növényzet segítségével ellensúlyozható, mivel a fák lombja képes megszűrni a levegőt és megköti a szennyező anyagok jelentős hányadát. Védelmet nyújt az extrém időjárási tényezők ellen és remek zajszűrő tulajdonságokkal bír.

Cikket írta – Buják Alexandra
Kiemelt kép – Rattinger Eszter