You are currently viewing Japán a földrengés után!

Japán a földrengés után!

Egy gyors összefoglalóval érkezünk, melyben a január elsején történt földmozgásról fog szólni és annak következményeiről, kárairól.

A kezdet!

Január elsején ottani idő szerint 16 óra 21 perckor igen erős, 7,6-os erősségű rengés rázta meg Japán középső részét, mely igen erősnek minősül. Évente csak 20 ekkora, vagy ennél nagyobb földrengés alakul ki.

A földrengés nyomán kialakuló tűz pusztított Vadzsima városában/ Fred MERY / AFP

A nyugati parton többfelé volt cunami riasztás, de ezt a kora esti órákban visszaminősítették. A nyugati partot 1,2 méteres hullámok érték el csupán. Oroszországban és Dél-Koreában is cunami riadó volt életben.

Hatalmas pusztítás, utórengések, halálos áldozatok!

A földrengés nyomán kialakuló tűz pusztított Vadzsima városában, itt is sok áldozat volt. Összesen 73-an vesztették életüket eddig a földrengésben. A mentést nehezíti a télies időjárás.

A földrengés sújtotta régiókban a segélyezésen dolgozók vizet, takarókat, élelmet és egyéb ellátmányt osztanak a rászorulóknak. A Noto-félsziget számos települése nehezen közelíthető meg, egyes helyeken a víz-, az energia- és a mobilszolgáltatás sem állt még helyre. A hadsereg helikopterekkel közelíti meg a legfontosabb helyeket. Csak Isikava prefektúrában 30 ezer háztartásban nincs áramszolgáltatás, és 33 ezer ember nem térhetett vissza otthonába. Isikavában, Tojamában és Niigatában 110 ezer háztartásban szűnt meg a vízszolgáltatás. – írja a 24.hu

Az első rengés óta több száz utórengés volt, köztük sok 5-ösnél nagyobb erősségű. A következő napokban, hetekben, akár hónapokban számítani kell további utórengésekre.

Kiemlt kép – MTI/EPA/Jiji Press