You are currently viewing Az indonéziai Kelet-Flores szigetén található Lewotobi Laki-Laki vulkán hatalmas kitörést produkált

Az indonéziai Kelet-Flores szigetén található Lewotobi Laki-Laki vulkán hatalmas kitörést produkált

Az indonéziai Kelet-Flores szigetén lévő Lewotobi Laki-laki vulkán kitörése nagyjából 1000 méter magas hamufelhőt okozott. Ez a kitörés hajnalban történt jelentős intenzitással. A helyi hatóságok két kilométeres körzetben óvatosságra intik a lakosságot a mérgező gázok miatt. Több mint 2200 embert kellett ideiglenes menedékhelyekre evakuálni. A vulkáni hamu miatt a közeli Franz Seda repülőteret is be kellett zárni.

(PVMBG)

A Lewotobi egy iker-vulkán, amely két csúcsból áll: Lewotobi Laki-laki és Lewotobi Perempuan. December közepétől a vulkán státusza II-es szintű riasztásra emelkedett.

Mit jelent az hogy II-es szintű riasztás?

  1. Normál (Zöld az az I): A vulkán nyugodt állapotban van, nincs kitörés vagy növekvő tevékenység jele.
  2. Figyelmeztetés (Sárga az az II): A vulkán növekvő aktivitást mutat, ami potenciálisan kitöréshez vezethet. Szükséges a figyelem fokozása.
  3. Riasztás (Narancssárga az az III): Jelentős növekvő tevékenység vagy kisebb kitörések, amelyek nagyobb kitörés előjelei lehetnek. Fokozott felügyelet és előkészületek szükségesek.
  4. Veszély (Piros az az IV): Nagy kitörés történt vagy közvetlenül várható. Sürgős védelmi intézkedések és evakuálás szükséges a veszélyeztetett területeken.

Források:

Borítókép: PVMBG

inp.polri.go.id