You are currently viewing Erős földrengés Japánban!

Erős földrengés Japánban!

Japán nyugati részén Suzutól nyugatra több földrengés is volt a reggeli órákban. Erős földrengés volt. Cunami riadó van érvényben az egész nyugati parton!

A Richter-skála szerinti 7,4-es földrengést eddig egy 6,2, egy 5,2 és egy 5,5-ös követte. Egyelőre sérültekről és károkról nem érkezett jelentés, de szökőár figyelmeztetés van a térségben.

Japán hírforrások szerint, felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a nyugati partot a cunami miatt!

A cunami figyelmeztetés arra szólította fel az embereket, hogy gyorsan hagyják el Ishikawa, Niigata, Toyama és Yamagata prefektúrák part menti területeit, ahol több mint 1,2 méteres hullámok értek el a Noto-félsziget Wajima kikötőjébe Ishikawában – ahol ritka, jelentős szökőárriadót adtak ki – helyi idő szerint 16 óra 21 perc körül. – forrás

Friss hírek szerint a cunami elérheti az 5 métert is!

Utórengések! (9:20)

Az elmúlt 30 percben öt újabb földrengés volt, mely elérte, és meg is haladta a Richter-skála szerinte 5,0-s értéket! Várhatóan további utórengésekre kell számítani azon a környéken!

Szökőárriadó Oroszországban és Dél-Kóreában is!

A BBC arról ír, a japán közszolgálati televízióban nagy betűkkel, villogva jelent meg az „evakuáció” felirat, amely felszólította az ott élőket, hogy a téli időjárás ellenére meneküljenek a magasabban fekvő területekre.

Az ország legnagyobb atomenergia-üzemeltetője, a Kansai Electric közölte, hogy az érintett területen lévő atomerőművekben „nem történt semmilyen rendellenes dolog”.

Kyodo Reuters fotója

Oroszországban is szökőárriadót adtak ki Vlagyivosztok és Nahodka kikötővárosokra – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A Dél-Koreai Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztetett, hogy hétfőn, helyi idő szerint 18:29 és 19:17 között akár 3 méteres szökőárhullámok is elérhetik az ország keleti partjait. – írja cikkében az Index!

Evakuációs központban töltik az éjszakát sokan! Legkevesebb ketten elhunytak! (Frissítve – 21:25)

„A lakosságnak résen kell lennie a további lehetséges rengések miatt. Arra kérem az önöket, hogy azokon a területeken, ahol szökőár várható, a lehető leghamarabb ürítsék ki az épületeket” – mondta Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Ami a károkat illeti, több városban épületek tucatjai dőltek össze, ismeretlen számú embert a romok alá temetve. A Kyodo hírügynökség szerint legalább két halálos áldozata van a rengésnek, a következő napokban ez a szám várhatóan emelkedni fog.

A japán nukleáris szabályozó hatóság közölte, hogy a Japán-tenger mentén fekvő atomerőművekben nem jelentettek problémát. Az érintett partvidéken hat létesítményben 22 reaktor található. A Hokuriku isikavai Sika erőműve, amely a legközelebb volt a rengés helyszínéhez, már a rengés előtt leállította két reaktorát.

CNA

Az epicentrumhoz közeli Vadzsima városában tűz pusztított el egy házsort, az embereket a sötétben evakuálták. A helyi kórházak arról számoltak be, hogy számos sérült érkezett be ellátásra, bár a sérült utak nehezítették a betegek szállítását – írja a Guardian. (Cikk forrása Telex)

További részletek HAMAROSAN!