You are currently viewing TúraKisokos- Hova menjünk kirándulni a Mecsekben II. rész

TúraKisokos- Hova menjünk kirándulni a Mecsekben II. rész

Legutóbbi cikkünkben arról írtunk, hogy milyen írott- íratlan alapvetéseket illik betartani erdei kirándulásaink során. Most egy ajánlóval érkezem, a Mecsek tájvédelmi körzeteinek kedvelt vagy kevésbé ismert pihenő- és túrahelyeiről, amelyeket akár a hidegebb évszakokban is látogathatunk.

Nyugat Mecsek látnivalói!

Ajánlónk a több, mint 10.000 hektáron elterülő Nyugat- Mecsek Tájvédelmi körzet látnivalóival folytatódik.  A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelése alatt álló területhez tartoznak többek között olyan települések, mint Abaliget, Bakonya, Bükkösd, Hetvehely, Mánfa és Pécs. A Kelet- Mecsekhez hasonlóan, bővelkedik fantasztikus kirándulóhelyekben, csodás túraútvonalakban.

Ezek közül is talán a legismertebb és sokak által látogatott, Malomvölgyi tó és Parkerdő. Az 1980-as években Kökény melletti, városvezetés által felvásárolt földterületeken a patakok vizének felduzzasztásával létrejött a malomvölgyi tórendszer, amely a Pécs- kertváros közelsége miatt, könnyen elérhető – akár tömegközlekedéssel is- rekreációs lehetőséget biztosít. A parkerdő közel 380 hektáron fekszik. A Malomvölgyi vagy Málomi tórendszer, két tóból áll. A folyásirány szerinti felső tó a Kökényi, az északra fekvő pedig a Malomvölgyi 2-es tó. A parkerdő legkedveltebb részének mondható, a déli völgyben található, tűzrakókkal, játszótérrel, esőbeállókkal, focipályával tarkított rekreációs övezet. A parkerdő területén három kilátóhoz is ellátogathatunk: a Bagolyvár-, a Zsíros dombi-, és az István kilátóhoz.

Buják Alexandra fotója

Szintén a pécsi és Pécs környéki lakosoknak kedvez a Mecseki Parkerdő nyugati részén található, változatos domborzati viszonyokkal rendelkező, Éger-völgy. Az egykori legelőréteken, mesterségesen létrehozott Égervölgyi- tó partján tanösvény, tűzrakóhelyek és esőház is várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. A völgy túloldalán, a patakon átkelve a Fecske- forráshoz, valamint egy két kilométernyi túrát követően a Szuadó- tetőre juthatunk.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzet két legszebb szurdokvölgye, mégis a Meleg- mányi völgy és a Nagy-Mély völgy. Vadregényes szurdok, víznyelők, források, barlangok, patakok és vízesések várják a túrázókat, kirándulókat.  A Mánfa határában húzódó Meleg- mányi völgy közelében található az ország egyik legszebb Árpádkori temploma, amelyhez több mende-monda is fűződik. Az egyik szerint az elfeledett templomra úgy leltek rá, hogy a harangkötél rátekeredett egy betévedt bikára és így szólalt meg a harang, a másik legenda szerint, Szent István üldözte a menekülő Koppányt. Fehér táltos lova a templom helyén dobbantva szökkent, így utolérte az árulót.

A körtúrát érdemes a Kőlyuk- betérőtől indítani, ahonnan kis sétával hamar el lehet érni a Bikfa- forráshoz, majd a Kőlyuk- balrang előtt csörgedező Cserkész- forráshoz, amelyet másnéven Eta- forrásként is emlegetnek. Tovább barangolva érünk el a Mecsek- hegység egyik legnagyobb barlangjához, pontosabban annak bejératához, a Mánfai- kőlyukhoz. A 2015-től fokozottan védett természeti érték csak és kizárólag a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hozzájárulásával látogatható. A mészkőben, tektonikus törésvonal mentén kialakult barlang természetes állapota a vízgazdálkodási hasznosítást követően jelentősen megváltozott.

Buják Alexandra fotója

A barlangtól eltávolodva és a völgyben épült tölgyfahidakon a túrajelzéseket követve, eljuthatunk a Mecsek legnagyobb vízeséséhez, az Ágnes- vízeséshez. A vízhozamot az időjárás határozza meg, a csapadékos napokat követően a másfél- két méteres magasságból, igen látványosan zuhan alá a patak a mésztufagallérokon. Az Ágnes- vízesést elhagyva, a Meleg- mányi völgy híres mésztufagátjaihoz érhetünk, ahonnan 6-8 méteres magasságból csordogál a patak. A völgyben több helyen is a patakmederben kell haladni, gázlókon kell átkelni, így egy vízálló bakancs nagyon hasznos. de bátran nevezhetjük a Mecsek ezen területét a természet kincsesládájának, ahova érdemes legalább egyszer ellátogatni.

A cikket támogatta!

Kiemelt kép és a cikket írta – Buják Alexandra