You are currently viewing Havat hoz a Mikulás! (Percről-Percre!)

Havat hoz a Mikulás! (Percről-Percre!)

A következő órákban délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el térségünket, melynek hatására csapadékossá fordul időjárásunk. A halmazállapot váltásának ideje egyelőre kérdéses. A Mecsekben várható először váltás, egyes jelzések alapján a magasabb pontokon akár 10-15 centinél több hó is lehullhat, míg sík terepen a váltás csak később valósulhat meg. Elkezdjük Percről-Percre rovatunkat, igyekszünk sok információt megosztani!

Kiemelt kép – Kiss Csaba

Simon Ibolya

Meddig fog havazni? (15:35)

Kitartóan havazik a térség nagy részén, sokfelé 5-10 cm hó hullott, a Mecsekben pedig közelítünk a 20 centihez. A következő órákban is további havazásra van kilátás, majd kelet felé lepörög rólunk a ciklon. Sok időt nem leszünk hó nélkül, ugyanis hajnalban újból visszapörög és 3-5 cm friss hóréteg még leeshet. A havazás csütörtök kora délutánig kitarthat, kisebb nagyobb megszakításokkal.
Simon Ibolya fotója
Gyenge havazás

Délután gyengül az intenzitás, sőt el is állhat! (12:57)

A ciklon fokozatosan kelet felé húzódik, egyre többfelé eláll a havazás a térségben. A térség nagy része kifehéredett, olvadozó, tapadó hó van Baranya nagy részén. A késő esti óráktól visszapörög a ciklon és egyre nagyobb területen kell újabb havazásra számítani. Hamarosan folytatjuk cikkünket!
Molnár László

Kidőlt fák, elakadt kamionok, télies útviszonyok! (12:50)

A Mecsek jelenleg veszélyes, ugyanis a vizes hó súlya kidönti a fákat, leszakítja az ágakat. A Mecsek magasabb részein már 15 centi felett van a hóréteg. Aki teheti ma hagyja ki a Mecsekben a túrát, ugyanis sok a kidőlt fa, erre figyelmeztet a Mecsekerdő Zrt. is!  Az utak néhol havasak, főleg a Mecsekben és a Pécs-Kaposvárt összekötő útvonalon (Sásd felé) csúszósak. Magyarszék és Oroszló között több kamion feltorlódott. Abaliget és Orfű közti vonalon pedig nemrég fa dőlt az útra, de azóta már járhatóvá tették az utat.
Molnár László fotója
Dávidné Varga Ildikó

Pécsett is közeleg a váltás! (9:20)

Pécsett is megkezdődött a csapadék váltása, egyre nagyobb területen esik vegyes csapadék, ami fokozatosan havazásba válthat majd át. A hőmérséklet is csökkenni kezdett, Pécs belvárosában már csak 1,4 fok van és ez fokozatosan csökken. Egyelőre Pécsett a belvárosban nem kell megmaradásról beszélni, de ha érkezik egy intenzív rész akkor viszont hamar kifehéredhetünk!
Dávidné Varga Ildikó fotója
 
 

Éjjel nagy területen kezdett el havazni! (9:00)

Éjjel nagy területen kezdett el havazni, szépen kifehéredett a táj, no de nem mindenhol. Sajnos a Mecsek déli lábánál levő települések, városok pozitív hőmérséklete miatt leginkább eső esett. A reggeli órák folyamán viszont egyre nagyobb területről kaptunk jelentést, hogy elkezdett havazni. Pécs külvárosában is már hó dominál, Újhegyen nagyjából egy órája havazásba váltott a csapadék.
Vargáné Borsos Noémi fotója
 
 
 

Mi várható éjjel? (00:00)

A Mecsek magasabb pontjain, ezzel együtt Árpádtetőn is elértük a 0 fokot. Pécsett jelentleg +2 fok van, az elmúlt órákban hűlt a levegő és ez a tendencia várható. A Mecsektől északra a térségünkben többfelé esett vegyes halmazállapotú csapadék! Délnyugat felől, kezdetben Siklós-Szekszárd vonaltól nyugatra fog vonulni a csapadék, majd egyre inkább kelet felé is kiterjeszkedik. A csapadék váltása a Mecsekben már adott, a sík terepen viszont csupán a kora hajnali órákban lehet aktuális a helyzet.
Most szerkesztőségünk pihenni megy, hajnalban pedig folytatódik a közvetítésünk!
Mindenkinek szép éjszakát kívánunk!
 
 

Árpádtető 1 fok alatt! (22:53)

Árpádtetőn 1 fok alatt van a hőmérséklet, hamarosan megkezdődhet a halmazállapot változás. Éjjel délnyugat felől több hullámban érkezik intenzív csapadékgóc.
 
 

Megérkezett az intenzív csapadék! (22:32)

Megérkezett az intenzív csapadék a térségünkbe. Pécsett jelenleg szakad az eső. Jelenleg Árpádtetőn +1 fok van, míg Pécs belvárosában 3 fok alá süllyedt a hőmérséklet. Egyelőre sehol sem látunk havat az esőcseppek közt.
 
 

Minden úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva! (22:22)

A modellek többsége csak 23 óra magasságától várta a csapadékot, ahhoz képest már lassan 1,5-2 órája esik az eső. Eddig viszont ezen kívül minden úgy van ahogy kell, a csapadék váltását viszont minden modell az éjszakai/hajnali órákra várta. Elkésve tehát nem vagyunk semmiről.
 
 

Éjjel többfelé havazás váltja az esőt! (22:02)

Éjjel egyre nagyobb területen kezd el hűlni a levegő és fokozatosan váltani fog a csapadék. Előbb vegyes halmazállapotra kell számítani, majd többfelé hó váltja az esőt.  
Györkő Zsombor fotója 
 
 

Intenzív csapadék érkezik! (21:48)

Délnyugat felől intenzív csapadék éri el Pécset. Zömében eső várható, de belekeveredhet már hópehely is az esőcseppek közé. Az intenzív csapadék lefelé húzza a hőmérsékletet, a Mecsekben akár már hó sem kizárt.
 
 
 

Lassan, de csökken a hőmérséklet! (21:30)

A térség nagy részére intenzívebb csapadék érkezik, mely kissé visszahűti a levegő, elképzelhető, hogy a Szigetvár-Pécs vonalon érkező csapadékba hópehely is keveredhet. Tiszta hó nagyjából éjfél környékén eshet legkorábban a Mecseken! Hamarosan érkezünk további részletekkel.
Illusztráció – Balogh Tamás
 
 

Eddig nem kedvez a meleg a hónak! (20:28)

Eddig a hőmérséklettel adódnak nagyobb bajok, bár a modellek hasonlóan számoltak a melegedéssel. A térség nagy részén 2 és 4 fok van. Amint megérkezik az intenzívebb csapadék, úgy hűti vissza a hőmérsékletet. A Mecsekben éjfél környékén lehet a váltás.
Továbbá modell előrejelzések szerint 23 óra magasságáig nem is szabadna esni, szóval némileg keletebbre van a csapadékzóna. Jelenleg a térség nagy részén esik.
 
 

Mikor érkezik a csapadék? (16:55)

A csapadék hamarosan eléri a délnyugati határt, majd az esti órákban tovább fejlődik kelet felé, így ránk húzódik. Nagyjából 21-22 óra magasságában már Pécsett is esni fog, kezdetben viszont várhatóan eső-havaseső.
Kiss Csaba fotója

Kezdetben vegyes lesz a csapadék! (16:50)

A magasban már bejött fölénk a hideg, de a lenti légrétegekben még igen enyhe a hőmérséklet, így kezdetben eső várható. A csapadéknak hűtő hatása lesz, mely lenyomja a hőmérsékletet. A Mecsekben lesz előbb halmazállapotváltozás, majd fokozatosan a sík terepen is megjelenhetnek a hópelyhek.
 

 

Mennyi az annyi? (16:20)

Egyes modellfutásokat átfutva a reális hómennyiséget térképre vetettük. Nagyjából a Mecsektől északra várható jelentős mennyiség, majd dél felé vonulva fokozatosan csökken a mennyiség.   
 

 

Mediterrán ciklon érkezik délnyugat felől! (14:43)

Délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el térségünket, melynek hatására csapadékosra fordul időjárásunk. Jelentős csapadék várható, ám a halmazállapot változás igen nehézkes lehet az alsóbb rétegekben, míg a Mecsek magasabb pontjain jelentős hóréteg is kialakulhat.
Egyelőre csak kevesebb bejegyzés frissítéssel érkezünk, de igyekszünk az esemény kezdetekor több információval érkezni.