You are currently viewing Front kisokos!

Front kisokos!

Frontok jönnek mennek felettünk, de sokat nem tudunk rólunk. Most összefoglaljuk mi is az a front.

Légköri frontok!

A légköri front a meteorológiában egy határfelületet jelent, mely két légnyomás és páratartalom szempontjából ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki.

Szabó Gabriella fotója

Egy-egy front több száz, akár ezer kilométeren is elnyúlhat. Ezek a légköri frontok az időjárás alapvető és tartós változását okozzák.

A légköri frontokat többféleképpen felismerhetjük. A légnyomás süllyed, a levegő páratartalma megemelkedik, a front érkezése és átvonulása pedig minden estben szélfordulással és szélerősödéssel jár. A frontokat jellegzetes felhőképek kísérik.

Hidegfront!

Hidegfrontnak azt hívjuk amikor egy hideg légtömeg mozdul egy melegebb légtömeg felé, és a nagyobb sűrűsége miatt a földfelszín közelében elhelyezkedő melegebb levegő alá bekeveredik. Emiatt a határfelületen heves, felfelé irányuló légáramlatok alakulnak ki. A meleg levegő emelkedése nem egyenletes, mint majd a későbbiekben olvashatunk a melegfrontnál, sőt a hidegfront felülete mentén leszálló légmozgások is kialakulhatnak. A felszín közelében súrlódás és helyi áramlások miatt a határfelülete orrszerűen behajlik és a hideg levegő egy része a magasban elősiet. Ekkor labilissá válik a levegő, ekkor szoktak kialakulni helyi jellegű zivatarok a front előtt.

Laczkó Martin fotója

Több felhőfajta jellemzi a hidegfrontot. A legszemszerűbb az üllő alakú cumulonimbus, azaz a zivatarfelhő, ami a 12 km-t is meghaladhatja. Ezek a felhők záport, zivatart, szupercellát viharos szelet és jeget is hozhatnak.

A légnyomás a front érkezése előtt mindig csökken, majd átvonulását követően hirtelen visszaemelkedik.

A hidegfront érkezésekor a szél megerősödik, olykor viharossá fokozódik. Jellemző csapadékformája a zápor, zivatar jéggel kísérve. Egy átlagos hidegfront vonulási sebessége 25-40 km/h.

Létezik lassú mozgású front is, mely besimult felhőzettel érkezhet. A szél egyenletessé válik, és ilyenkor akár napokig hullhat csapadék. Magyarország felett általában nyugat és északnyugat felől az Atlanti óceán térségéből érkezhetnek hidegfrontok, mely Európa felett kiszárad, ezért van, hogy csak kevés csapadékot hoznak.

Melegfront!

A melegfront esetében a meleg levegő sűrűsége miatt felsiklani kényszerül a hidegebb, sűrűbb levegőtömegre.

Ha rendszeresen figyeljük az eget akkor mi is előrejelezhetjük a melegfrontot. Először vékony fátyolfelhők jelennek meg az égen, majd fokozatosan az alsóbb rétegekben is megjelennek a felhők. A melegfront általában csendes esőt hoz magával, heves zivatarokat nem.

Bede Nyitrai Roberta fotója

A légnyomás a melegfront érkezése előtt süllyed és a hidegfronttal ellentétben átvonulása után nem változik. Ha a melegfront levegője nedves akkor a front is hevesebb lehet. Akár zivatarok is kialakulhatnak, de általában hevesebb záporokkal meg szoktuk úszni a melegfrontokat.

Magyarországot legtöbbször a Földközi-tenger felől közelítenek meg frontok, de télen előszokott fordulni, hogy az Atlanti óceán felől érkezik a melegfront.

Kiemelt kép – Kelemen Norbert