You are currently viewing Markáns melegedés, majd markáns lehűlés!

Markáns melegedés, majd markáns lehűlés!

A következő napok a szélsőségek jegyében fognak telni, ugyanis csütörtökön reggel még a térség nagy részén fagyni fog (-5 és -1 fok), majd estére erős széllel enyhe, már-már tavaszi idő érkezik! Szombaton hajnalban pedig havazhat!  

Csütörtökön kezdődik!

Csütörtök hajnalban kezdetben nem lesz felhő az égen, így a hőmérséklet is jócskán fagypont alá hűlhet. A minimumok -4 és -2 fok közé eshetnek. Reggelre délnyugat felől egyre több felhő érkezhet. Jelentős csapadék nem várható, de kezdetben átmeneti fagyott eső, ónos eső előfordulhat az eső mellett, ugyanis a magasban már beáramlik a meleg, viszont az alsóbb rétegekben még hideg lesz. Délelőtt folytatódik a borús idő, a hőmérsékelt délre 5 fok közelébe emelkedik. A délnyugati szél mérsékelt lesz.

Lemel Béláné fotója

Délutánra tovább melegszik a hőmérséklet, a maximumok 7 és 9 fok között alakulhatnak. Déli áramlással enyhébb légtömegek érkeznek térségünkbe. Sok lesz a felhő felettünk és elszórtan kisebb eső előfordulhat, számottevő mennyiség nem várható. Estére rákapcsol a déli szél, erős, olykor viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet folyamatosan emelkedik a déli szélnek köszönhetően, az esti minimumok melegebbek lehetnek, mint ami napközben volt. A hőmérséklet 12 és 14 fok között alakulhat éjjel.

Markáns hidegfront pénteken!

A hidegfront előterében a déli szél erős, olykor viharos lesz, majd a kora reggeli órákban a szél északnyugatira fordul és hidegbetörés kezdődik. A hajnali órákban igen enyhe lesz az idő, a minimumok 14 és 17 fok között alakulhatnak. A front érkezése után északnyugat felől jelentős hideg idő érkezik, a déli órákra már 10 fok alatt lehet mindenütt a hőmérséklet. A front átvonulta után mérséklődik a szél. A fronttal együtt a csapadék is megérkezik, jelentős esőre van kilátás.

Varnyú Dénesné Pott Ágnes fotója

Délután tovább hűl a levegő, a hőmérséklet maximuma csupán 5 fok közelében lehet már. Folytatódik a csapadékos időjárás, jelentős esőre van kilátás a térség nagy részén. Az északi szél élénk lesz, majd fokozatosan mérséklődik. Estére tovább csökken a hőmérséklet és kezdetben eső várható, majd fokozatosan vált halmazállapotot a csapadék, szombat hajnalban havaseső, illetve havazás sem kizárt, átmenetileg kifehéredhet a táj, a Mecsekben AKÁR néhány centi friss hólepel is kialakulhat (igen ezt még feltételes módban írjuk ugyanis nem lehet tudni milyen gyorsan jön be a fagyponthoz közeli idő!). Amint közelebb leszünk az eseményhez, úgy lesz biztosabb a csapadék halmazállapota is.

Hideg hétvége!

Északnyugat felől hétvégén további hideg levegő érkezhet. Sok lesz a felhő, de csapadék nem várható. Szeles lesz az idő. További részletek a hétvégéről csütörtökön 16:00-kor érkezik!

Kiemelt kép – Laczkó Martin