You are currently viewing UV-B sugárzás kisokos!

UV-B sugárzás kisokos!

Április közepétől egészen október közepéig igen erős UV-B sugárzásnak vagyunk kitéve. Pár fontos információval most ellátunk Benneteket, milyen figyelmeztetésnél, mi a teendő. Az UV-B sugárzás hosszú távon akár bőrrákot is okozhat.

Alacsony szint!

Alacsony szint az 0 és 3 között mondhatjuk. Nem kell aggódnunk, hiszen ez nem okoz bőrkárosodást. Ha 2-3 órát tartózkodunk a napon akkor kisebb bőrpír jelentkezhet, főleg, ha ezt 11 és 15 óra között tesszük meg.

Közepes szint!

A közepes szintet 3 és 4 között mondhatjuk. A napsugárzás még nem veszélyes, de érdemes kerülni az 1-2 órán át közvetlen napon való tartózkodást. Ha mégis napon vagyunk akkor használjuk alacsonyabb faktorszámú naptejet. Ilyenkor már ajánlott az UV-B szűrős napszemüveg.

Magas szint!

A magas szintet 4 és 7 között mondhatjuk. Érdemes kerülni a közvetlen napot, 30-60 perc alatt leéghetünk. Érdemes ekkor már magasabb faktorszámú naptejet használni, és 10 és 15 óra között nem a napon tartózkodni. Ha mégis a napra megyünk, akkor érdemes bőrünket nagy területen fedő ruhával készülni és a szalmakalap sem árt.

Nagyon magas szint!

A nagyon magas szintet 7 és 8 között mondhatjuk. Ilyenkor a bőrünk 20-30 perc alatt leéghet, ha nem használunk magas faktorszámú naptejet és nem fedjük bőrünk nagy részét ruhával. 10 és 16 óra között jobb árnyékban tartózkodni. Ekkor már fennáll a veszélye a hőgutának is, érdemes sok folyadékot, legfőképp vizet inni. Továbbá érdemes napszemüveget viselni, mely szemünket védi.

Extrém szint!

Az extrém szintet 8 és 11 között mondhatjuk. Ekkor a leégés ideje 10 perc körül lehet. A legmagasabb faktorszámú naptejet érdemes használni. 10 és 16 óra között jobb, ha árnyékban tartózkodunk. Igyunk sok folyadékot, fennáll a kiszáradás veszélye. Érdemes sapkát vagy kalapot viselni, ugyanis hőgutát is kaphatunk.

Mi volt a Magyarországon mért legmagasabb UV-B sugárzás?

Magyarországon a legnagyobb UV-B sugárzás 9,4-es volt, melyet a Kékestetőn mértek.

Kiemelt kép – Kelemen Norbert