You are currently viewing Tudtad, hogy a fák beszélgetnek egymással?

Tudtad, hogy a fák beszélgetnek egymással?

Mostantól heti rendszerességgel jövünk új cikkel a Mecsek érdekességeiről, melyet cikksorozatnak is vehetünk. Új taggal bővültünk Buják Alexandra személyében!

A fák beszélgetnek egymással!

Persze ezt korántsem úgy kell elképzelni, ahogy például az Tolkien műveiben megelevenedik, viszont az erdőnek saját információs rendszere van, „Wood Wide Web”, ha úgy tetszik.

Györkő Zsombor fotója

Egy természetes erdőben a fafajdiverzitás és a kordiverzitás mellett, több lombkoronaszintet találunk, amely fontos szerepet kap az eltérő életterek kialakulásában.  Az ilyen erdőtípusból jellemzően hiányoznak a tájidegen fafajok vagy optimális esetben, csak csekély mértékben vannak jelen. Ezekre a természetes állapotú erdőkre, mint szuperorganizmusokra szintén jellemző, hogy az azonos fafajták a talajban kapcsolódnak egymáshoz gyökereik összenövésének révén (egy fa gyökerei igen messzire nyúlnak, ez a távolság akár több, mint kétszerese a lombkoronának, így lehetnek átfedések a szomszédos fák, föld alatti nyúlványai között) vagy pedig a fákkal mikorrhiza kapcsolaton keresztül (a gombák és a növények között kialakult szimbiózis.

Takács Ferenc fotója

A gomba micéliumából kiinduló hifák vagy gombafonalak beszövik a fák gyökereit, így a kétféle növény kölcsönösen, egymást segítve jut tápanyaghoz).  Egyetlen gomba, több négyzetkilométernyi területen terjeszkedhet, így egész erdőket hálózhat be, gombafonalaival összekötve a fákat, vezetékein- mint az erdő saját optikai kábelén- keresztül szállítva az információt, tápanyagot, hormonokat és egyéb kémiai vegyületeket a növények között.

Suzanne Simard kanadai erdőkutató is rávilágít arra, valamint tudományos kísérletei alapján bizonyította, hogy az erdő fái a föld alatti csatornáikon keresztül kommunikálnak egymással, sőt, az „anyafák” felismerik saját fajuk magoncait és csemetéit, nagyobb mikorrhizális hálózatot építenek ki, több tápanyagot szállítva azoknak. (Erről bővebben, a ” How trees talk to each other” címen, az interneten magyar felirattal is megtalálható, TED Talk videóban beszél).

Walke Márti fotója

Azonban egyes fafajok nem csak a földfelszín alatt, gondosan kiépített hálózataikon keresztül kommunikálhatnak. Peter Wohlleben német származású erdész a „A fák titkos élete” címmel megjelent könyvében többek között, kutatók által, az afrikai szavannákon megfigyelt jelenségről ír:

Lorencz Zsuzsanna fotója

A zsiráfok előszeretettel legelik az ernyőakáciák leveleit. Azonban, annak érdekében, hogy a fafajta megszabaduljon a növényevőktől, etilént bocsát ki, amellyel nem csak a zsiráfokat készteti az odébbállásra, de a közvetlen környezetében lévő fajtársait is figyelmezteti, aminek következtében a veszélyre figyelmeztetett egyed, szintén méreganyagokat kezd felhalmozni a leveleiben.  Hasonló folyamatok az itthoni erdeinkben is lejátszódnak- legyen szó akár bükk- akár tölgyerdőről- csak más és más kémiai vegyületekkel. Az említett példában létrejött kommunikáció során a gombafonál és gyökérzet szerepét- mint kommunikációs csatorna-, pedig nemes egyszerűséggel a szél tölti be.

Tehát a fák beszélgetnek egymással és mint egy igazán rendes erdei lakóközösség tagjai, a jószomszédi viszonyra való tekintettel ápolják beteg fajtársaikat, segítik és alkalomadtán a veszélyre is figyelmeztetik egymást.

Olvasmányajánló: Suzanne Simard- A bölcs erdő titkai; Open Books, 2021
Peter Wohlleben- A fák titkos élete; Park Könyvkiadó 2016

Előző cikkünk az erdőben ősszel szedhető dolgoról szólt!

Kiemelt kép – Györkő Zsombor
Cikket írta – Buják Alexandra