You are currently viewing Ősszel szedhető és ehető dolgok a Mecsekben!

Ősszel szedhető és ehető dolgok a Mecsekben!

Mostantól heti rendszerességgel jövünk új cikkel a Mecsek érdekességeiről, melyet cikksorozatnak is vehetünk. Új taggal bővültünk Buják Alexandra személyében!

Miből mennyit vihetek haza?

Ki ne szeretne egy napsütéses őszi hétvégén az erdőt járva gombászni vagy épp más – vadontermő bogyós gyümölcsöt, különböző gyógynövényeket gyűjteni, amiben lássuk be a Mecsek jócskán bővelkedik. Azonban azt kevesen tudják, hogy ez a tevékenység erdei haszonvételnek minősül, amelyre vonatkoznak bizonyos jogszabályok is.

A védett fajok megóvásán túl, tevékenységünk nem károsíthatja, illetve veszélyeztetheti az erdő és különböző védelem alatt álló területek biodiverzitását, annak természetes megújulását, illetve a védett természeti értékeket. A személyeként szedhető mennyiség, mind vadgyümölcsből, gyógynövényekből, mind a különböző vadon termő gombákból, naponta legfeljebb 2 kg.

Kása Viktória fotója

Az állami erdészetek gondozásában lévő, nem védett státusszal rendelkező területeken a gyűjtögetés nem engedélyköteles, amíg a meghatározott mennyiséget nem lépjük át. Amennyiben ettől nagyobb mennyiségben, illetve kereskedelmi célra szeretnénk a tevékenységünket folytatni, úgy a területen illetékes erdőgazdaságtól kell előzetes, írásbeli hozzájárulást kérni.

Mi a helyzet a védett erdőkkel?

A védett, fokozottan védett természeti területeken, nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben és a szintén védett természeti területnek minősülő Natura 2000-es területeken is, a gyűjtéshez minden esetben engedélyt szükséges kérni. Az erre vonatkozó kérelmet a területileg illetékes természetvédelmi hatósághoz szükséges benyújtani (Baranya vármegye esetében ezt a feladatot a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya látja el).

Vargánya gomba!

Tehát, minden esetben szükséges tájékozódni a gyűjtésre alkalmas terület védettségi státuszáról, mielőtt nekivágunk a gombászásnak vagy éppen a szomszéd által javasolt csipkebogyó lelőhely felé irányítjuk a túrabakancsunk.

A Mecsek novemberben is bővelkedik lilatönkű pereszkében, szegfűgombában, gyűrűs tuskó gombában és a nyárias ősznek köszönhetően egy-két helyen még vargánya is akad, azonban járjunk körültekintően és ne feledjük, mi csak vendégek vagyunk az erdőn!

Olvasmány/ ismeretterjesztő szöveg ajánló: Szabó László Gy.- Mecsek és gyógynövények; 2019; Carbocomp Kft. (online is elérhető, pdf formátumban).

Kiemelt kép – Dávidné Varga Ildikó
Cikket írta – Buják Alexandra