You are currently viewing Sarki fény látszott Baranyában!

Sarki fény látszott Baranyában!

Az 18:00 és 18:30 között nagyon erősen látszott Pécsett és Baranyában a sarki fény! Mosatnra már elhalványodott!

Mi az a sarki fény?

sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség.

Szávics Fanni fotója – Diósviszló

Ritka ha tisztán piros! De miért volt piros?

A nitrogén kékes vagy lilás-piros sarki fényt hoz létre. A 630 nm hullámhosszú vörös fényt atomos oxigén bocsátja ki. Halványsága és ritka előfordulása az atomos oxigén ritka voltának köszönhető. Több piros színárnyalat is megfigyelhető.

Kádár Imre fotója

Az Időkép webkameráján is jól lehetett létni a táncoló fényt!

Ritka látványosság Magyarországon! Idén ez volt a tizedik alkalom!

A sarki fény (aurora borealis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható.

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. Formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg. A beérkező protonok elektronbefogással hidrogénatomokká alakulnak, így a gerjesztett hidrogénatomokra jellemző színeket bocsátják ki (vörös, kék, ibolya). Ez inkább alacsonyabb szélességeken látható. A légkör leggyakoribb összetevői az oxigén (vörös, zöld) és a nitrogén (kék, ibolya) színei is láthatók. – Írja a Pénzcentrum.

Orsós Zoltán – Sásd
Hetesi Ferenc fotója
Heffner-Varga Viktória – Őcsény!
Bakó István fotója

Több hullámban látszik!

A Mecsek felett többször lehet látni, hogy megjelenik a halovány piros szín és hullámzik. Nagyjából 20 óra 15 és 20 óra 30 között lehetett látni, bár nem olyan erősen, mint előtte, de felvillantak a piros fények.

Az Időkép webkamerája ma 20 óra 25 perckor!

Előre pontosan nem lehet megmondani, hogy mikor jön a következő hullám, de várhatóan az éjszaka folyamán még felvillanhat a Sarki-fény Magyarország felett, így Baranyában is esély nyílhat, hogy újra láthassuk, igaz, lehet már csak halványabban.   

További fotók hamarosan!

Kiemelt kép – Gyóni Gábor