You are currently viewing Franciaországban több mint egymillió lakás maradt áram nélkül

Franciaországban több mint egymillió lakás maradt áram nélkül

A Ciaran viharciklon pusztítása

A Ciaran viharciklon, amely 2023. november 2-án csapott le Franciaország északnyugati részére, rendkívüli pusztítást végzett. A vihar 207 km/órás szélsebességgel érkezett, ami az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb szélsebességének számít a régióban. A vihar következtében több mint 1,2 millió háztartás maradt áram nélkül, különösen Bretagne és Normandia részein. A vihar áldozatokat is követelt: egy ember életét vesztette a viharban.

PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

A vihar gyorsan halad tovább a szárazföld belseje felé, összesen 31 francia régióban adtak ki narancssárga riasztást. A part menti területeken 8-10 méteres hullámokat regisztráltak. Az energiaellátás megszakadása és az infrastruktúra károsodása miatt számos helyen fennakadások voltak az áramellátásban és a közlekedésben. A vihar miatt az érintett területeken szükségállapotot hirdettek, és a hatóságok folyamatosan dolgoznak az áramellátás helyreállításán és a károk enyhítésén.

Határok nélkül

A Ciaran vihar nem csak Franciaországot érintette, hanem az egész északnyugat-európai régiót. Az Egyesült Királyságban is komoly károkat okozott, és más országokban is éreztette hatását. A vihar a klímaváltozás egyik aggasztó jeleként is értelmezhető, hiszen egyre gyakoribbak és erősebbek a szélsőséges időjárási jelenségek.

Ez a vihar fog hozzánk megérkezni péntek hajnalban.

Összefoglalva

A Ciaran viharciklon komoly kihívások elé állította Franciaországot és az északnyugat-európai régiót. A vihar rávilágított a szélsőséges időjárási jelenségek veszélyeire és a hatékony válaszintézkedések fontosságára. A helyreállítási munkálatok még napokig eltarthatnak, és a károk teljes mértékű felmérése még folyamatban van.

Philippe Lopez, AFP

Források

Borítókép: Damien Meyer/AFP/Getty Images