You are currently viewing Pénteken érkezik a hidegfront!

Pénteken érkezik a hidegfront!

Péntek hajnalban csak elszórtan lehet csapadék, majd a kora délutáni órákban megérkezik a hidegfront, melynek hatására viharossá fokozódik a szél és zivatarok érkezhetnek.

Szabó Gabriella fotója

Szélviharral és jégdarával érkezik a front!

Pénteken hajnalban északnyugat felől több hullámban érkezik csapadék. A rendszerek között akár előfordulhat az is, hogy 1-2 óra csapadékszünet kezdődik. Az esős idő egész délelőtt folytatódik. A hőmérsékelt minimuma 10 és 12 fok között alakulhat. A déli-délnyugati szél átmenetileg északnyugatira fordul, megerősödik, a front érkezésekor viharossá fokozódik.

Front érékezésekor a szél a 90-110 km/h-t is elérheti

Pénteken délután kezdetben erős lesz a délnyugati szél, és erősen felhős lesz az idő. Nagyjából 14-15 óra magasságában északnyugat felől eléri a térségünket a hidegfront. A frontot viharos és erősen viharos széllökések követhetik, a legerősebb lökések 90 és 110 km/h között alakulhatnak!

A front átvonulását követően gyorsan mérséklődni kezd a légmozgás.

Ami a csapadékot illeti, front csapadékot is hoz magával. A záporok mellett zivatarokra is kilátás van. Zivatarok környezetében jégdara is kialakulhat, mely átmenetileg kifehérítheti a tájat. A kora esti órákig csapadékra van kilátás, majd szakadozni kezd a felhőzet. A szél a kora esti órákban mérséklődik!  

Kiemelt kép – Jávor-Hocsák Enikő