You are currently viewing Az Otis hurrikán pusztítása Acapulcóban
MTI

Az Otis hurrikán pusztítása Acapulcóban

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

A vihar, amely 5-ös kategóriájú hurrikánként érkezett, 260 km/h feletti széllökésekkel és hatalmas csapadékmennyiséggel pusztított. A katasztrófa nemcsak az infrastruktúrát és az épületeket érintette, hanem az egész régiót is, ahol 350 km hosszú partszakaszon rendeltek el figyelmeztetést hurrikánveszély miatt.

A hurrikán eredete és fejlődése

Az Otis hurrikán a Csendes-óceán keleti részén alakult ki, nem messze Közép-Amerika partjaitól. A vihar eredetileg trópusi viharként indult, de gyorsan hurrikánná erősödött. Az Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődött, és a legerősebb széllökések a 260 km/h-t is meghaladták.

A pusztítás mértéke és hatása az infrastruktúrára

Az Otis hurrikán 4-es kategóriájú hurrikánként érkezett Acapulco városába, ahol a legerősebb széllökések a 215 km/h-t is elérték. Az ilyen erővel tomboló szél komoly károkat okozott az épületekben, infrastruktúrában és a természetben is. A hurrikán után a térségben sokfelé kell számítani 200-300 mm, sőt helyenként akár 400-500 mm csapadékra is, ami hatalmas árvizeket és földcsuszamlásokat okozhat.

A Forma-1 és az Otis hurrikán

A vihar érkezésekor Mexikóvárosban a Forma-1 mezőnye is tartózkodott, így felmerült a kérdés, hogy a versenyhétvége programjait befolyásolja-e az Otis hurrikán. A jelenlegi információk szerint a hurrikán nem lesz hatással a Forma-1-es programokra.

Összefoglalva

Az Otis hurrikán komoly károkat okozott Acapulco városában és környékén, és a helyreállítás hosszú időt és erőforrásokat igényel majd. A természeti katasztrófa ismét rávilágított arra, hogy milyen fontos a megfelelő előkészületek és a lakosság tájékoztatása ilyen események esetén.

Források

Borítókép: MTI