You are currently viewing Campi Flegrei: Az Olaszországi Szupervulkán Aktivitása Növekszik

Campi Flegrei: Az Olaszországi Szupervulkán Aktivitása Növekszik

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Az Olaszországi Campi Flegrei szupervulkán, mely nagyobb, mint a Vezúv, egyre nagyobb aggodalomra ad okot az elmúlt időszakban tapasztalt fokozott földrengési aktivitás miatt. A vulkán környékén az elmúlt hónapban több mint 1100 földrengést regisztráltak, ami felveti az esetleges kitörés lehetőségét.

Földrengések és Előzmények

Az elmúlt hónapban a Campi Flegrei területén több mint 1100 földrengést regisztráltak. A vulkán, melynek 24 krátere van, közel 500 éve inaktív, de az elmúlt időszakban tapasztalt fokozott aktivitás miatt egyre többen tartanak egy esetleges kitöréstől. Egy korábbi, 4,2-es magnitúdójú földrengés tovább erősítette ezeket az aggodalmakat.

Történelmi Háttér

A Campi Flegrei nem új játékos a vulkánkitörések történetében. Körülbelül 39 000 évvel ezelőtt egy hatalmas kitörést produkált, amely hatással volt a környezetre és hozzájárult a neandervölgyiek hanyatlásához. Az utolsó kitörése 1538-ban volt, amikor is létrejött a Monte Nuovo nevű új hegy.

A Kitörés Lehetőségei és Következményei

Ha a Campi Flegrei kitör, annak súlyos globális következményei lehetnek. A vulkán által a levegőbe juttatott láva, kőzetek és törmelékek mennyisége akár több éves globális télhez is vezethet. Ez komolyan érintené az élelmiszertermelést, tömeges kihalásokhoz vezethet, és 30 méter magas cunamikat is okozhat.

Csak imitáció, ez az Etna
(Newsweek)

Evakuációs Terv

Az olasz hatóságok már kidolgoztak egy átfogó evakuációs tervet, amely három napon belül több mint fél millió embert tudna kimenekíteni a vulkán közvetlen közeléből, ha szükséges.

Szakértői Vélemények

Christopher Kilburn, a University College London Földtudományok professzora szerint a Campi Flegrei „egyre közelebb kerül a töréshez”, de hangsúlyozta, hogy a Föld kérgének törése nem garantálja a kitörést. A magma megfelelő helyre történő emelkedése is szükséges ahhoz, hogy kitörés történjen.

Összefoglalva

Satelit felvétel
(Global Volcanism Program)

A Campi Flegrei szupervulkán fokozott aktivitása komoly aggodalomra ad okot, és felkészülést igényel mind a helyi, mind a globális szinten. Az olasz hatóságok már készülnek az esetleges katasztrófára, de a pontos kimenetel még mindig bizonytalan.

Források

Borítókép: Wikiversity