You are currently viewing Majdnem egy nyárfa végett robbant ki háború Dél- és Észak-Korea között 1976-ban

Majdnem egy nyárfa végett robbant ki háború Dél- és Észak-Korea között 1976-ban

Az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált zónában (DMZ) 1976 augusztusában egy feszült esemény zajlott le, amely majdnem háborús konfliktushoz vezetett. A két ország közötti feszültség egy nyárfa körül alakult ki, amely zavarta az amerikai és dél-koreai őrposztok látóterét. Az események egy baltás incidenssel kezdődtek, majd az amerikai hadsereg a Paul Bunyan hadművelettel válaszolt.

A baltás incidens

(JSA Vets)

Az amerikaiak döntöttek arról, hogy a zavaró fát ki kell vágni. Az észak-koreaiak tiltakoztak, mondván, hogy a fát Kim Ir Szen, az ország akkori vezetője ültette. Az amerikaiak ennek ellenére megpróbálták kivágni a fát, de az észak-koreaiak baltákkal támadtak rájuk. Az incidens során két amerikai katona, Arthur Bonifas kapitány és Mark Barrett főhadnagy életét vesztette.

Paul Bunyan hadművelet

(Wayne Johnson)

Az amerikai hadsereg válasza a Paul Bunyan hadművelet volt. A hadművelet során 813 amerikai katona, 29 helikopter és egy tank vonult be a DMZ-be, hogy kivágják a fát. Az észak-koreaiak 150-200 fővel jelentek meg, de végül nem történt további incidens. A fa 42 perc alatt lett kivágva, és mindkét fél visszavonult. Az amerikaiak direkt egy csonkot hagytak a fából vissza.

A fa azóta

(Jeremy Sutton-Hibbert / Alamy)

1987-ben végleg kivágták a fát és a helyére egy emlékművet építettek az amerikaiak és a dél-koreaiak.

Összefoglalva

A koreai baltás incidens és a Paul Bunyan hadművelet egy példa arra, hogy milyen gyorsan eszkalálódhatnak a dolgok a DMZ-ben. Az események azonban nem vezettek háborús konfliktushoz, és az észak-koreaiak később elismerték, hogy az incidens nem úgy történt, ahogyan azt korábban állították, továbbá ez volt az egyetlen egy esemény melynél Észak Korea bocsánatot kért valamiért.

Források

Kiemelt kép: JSA Vets