You are currently viewing <a>Az élet fája Bahreinben</a>
Az élet fája (AHMAD YAHYA, Unsplash)

Az élet fája Bahreinben

Az élet fája Bahreinben egy 9,75 méter magas Prosopis cineraria fa, amely több mint 400 éves. A fa egy dombon található, az Arab-sivatag kopár területén, mindössze 2 kilométerre Jebel Dukhan-tól, Bahrein legmagasabb pontjától, és 40 kilométerre Manamától. A fa bőségesen borítja a zöld levelek, és évente körülbelül 65 000 ember látogatja meg.

A fa túlélésének titka

Nem bizonyított, hogy a fa hogyan marad életben. Bahreinben az eső szinte teljesen hiányzik az év során. A gyökerei 50 méter mélyek, ami elegendő lehet a víz eléréséhez. Mások szerint a fa megtanult nedvességet kinyerni a homokszemekből. Néhányan azt állítják, hogy a fa az egykori Édenkert helyén áll, és így van egy misztikus vízforrása.

Történelmi és kulturális jelentőség

2009-ben a fát jelölték az Új 7 természeti csoda listájára, de nem került fel a listára. 2010 októberében régészek 500 éves kerámiát és egyéb tárgyakat találtak a fa közelében. Egy talaj- és dendrokronológiai elemzés az 1990-es években arra a következtetésre jutott, hogy a fa egy 1582-ben ültetett akácia.

Összefoglaló

Az élet fája Bahreinben egyedülálló természeti jelenség, amely évszázadok óta áll a sivatagban. A fa túlélésének titka még mindig rejtély, de a látogatók és a tudósok egyaránt lenyűgözve vannak tőle.

Források

Kiemelt kép: AHMAD YAHYA | Unsplash