You are currently viewing Burning Man Fesztivál: Zuhé, Sár és Együttérzés a Nevadai Eseményen

Burning Man Fesztivál: Zuhé, Sár és Együttérzés a Nevadai Eseményen

A „Burning Man” fesztivál résztvevőit óvatosságra intik, hogy takarékoskodjanak az élelemmel és a vízzel, miután a heves esők végett egy sártenger borította be a táborhelyüket. Az esőzések miatt a rendezvény megközelítése és elhagyása is lehetetlenné vált. A Black Rock Desertben megrendezett éves fesztivál az egyik legismertebb kulturális esemény az Egyesült Államokban.

Számos közösségi média felvétel mutatja, ahogy a résztvevők nehézkesen próbálnak közlekedni a sáros utakon.

A szervezők közölték, hogy „a playa felülete megszáradásáig tilos a járművezetés, kivéve az sürgősségi szolgálatokat”.

„Arra ösztönözzük a résztvevőket, hogy óvják az élelmet, a vizet és a fűtőanyagokat, és menedéket keressenek meleg, biztonságos helyeken” – tették hozzá.

Az esemény hivatalosan augusztus 27-én kezdődött volna, de az esőzések miatt előzőleg lezárták a kapukat. Most, egy éjszaka tartó esős időszak után a hatalmas fesztivál egy sárban ragadt, éppen egy nappal azelőtt, hogy az emberek haza kezdtek volna venni az irányt.

Az esemény általában hatalmas interaktív művészeti installációkat és egy hatalmas fahasábfigurát vonultat fel, amit az esemény végén elégetnek. Innen is az esemény neve: Burning Man

Azonban egy fesztiválról származó beszámoló szerint a legtöbb eseményt le kellett mondani, mivel azok a playa területen zajlanak, ahova jelenleg nincs be- vagy kijutás. Az eseményen jelen lévők közül sokan próbálják a legjobbat kihozni a helyzetből, techno zenére sártáncolva.

Az egyik fesztiválozó, Shervin Natan, a BBC-nek elmondta, hogy a sáros körülmények ellenére „a buli folytatódik, minden megy tovább, mintha semmi sem történt volna”. „Még rosszabbak is lehetnének a körülmények, mindenki segít a másiknak, ez a Burning Man lényege” – tette hozzá.

Az időjárásra való felkészülésről híres fesztivál először 1986-ban volt megtartva, amikor Larry Harvey és barátja, Jerry Goodell egy fafigurát égettek Baker Beachen, San Franciscóban a nyári napforduló alkalmából. Az eseményt először 1990-ben rendezték meg Nevada Black Rock Desertjében. Az egyes táborokba való belépéshez az embereknek néha interjút kell adniuk, és be kell bizonyítaniuk elkötelezettségüket az esemény ideológiája iránt. Idén azonban aggódások voltak az időjárás miatt, és a jegyek az utalványos piacon az ár alatt is megvásárolhatók voltak, ezért a szokásosnál több ember érkezett az eseményre.

Vannak, akik sikeresen kijutottak a sártengerből

Az esők lecsillapodása után néhány szerencsés fesztiválozó sikeresen kijutott a sáros Burning Man fesztiválról. Az eseményre látogató hírességek, például az amerikai DJ Diplo és a humorista Chris Rock, öt kilométeres gyaloglás után rajongóik segítségét vették igénybe.

Azonban nem csak a hírességeknek volt szerencséjük: Ashley Smith, aki Londonból érkezett, arról számolt be, hogy kénytelen volt elhagyni a fesztivál területét, mivel hétfőn már dolgoznia kell.

Smith és mások szerencsések között voltak, akik busszal eljutottak a sártól távolabb eső San Francisco városáig, ahol haza tudtak térni. Azonban sokuknak a sár tönkretette a csomagjait, és úgy kellett hagyniuk azokat. A nehéz időjárási körülmények ellenére az emberek összefogtak és segítettek egymásnak, hogy elhagyhassák az esemény helyszínét.

Tragédia

Az amerikai Nevada államban megrendezett Burning Man fesztiválon bekövetkezett egy tragikus haláleset, amelynek során egy személy az esőzés közben vesztette életét. A haláleset részleteiről jelenleg további információk nem állnak rendelkezésre, és vizsgálat indult az eset körülményeinek tisztázására.

Ez egy szomorú esemény, amely emlékeztet minket a fontosságára, hogy az ilyen rendezvényeken mindig vigyázzunk egymásra és gondoskodjunk egymás biztonságáról.

(Forrás: BBC)