You are currently viewing Egy váratlan új üstökös, amelyet szabad szemmel is láthatunk

Egy váratlan új üstökös, amelyet szabad szemmel is láthatunk

Egy izgalmas csillagászati esemény készülődik a szeptemberi égboltban, amelyben egy váratlanul felbukkant üstökös, a C/2023 P1 (Nisimura), akár szabad szemmel is látható lehet. Ez a lenyűgöző égitest a japán amatőr csillagász, Hideo Nisimura felfedezésének köszönhető, és számos csillagász világszerte megerősítette már a felfedezést.

A C/2023 P1 üstökös meglepte a tudományos közösséget, amikor Hideo Nisimura, a 72 éves japán amatőr csillagász, augusztus 12-én felfedezte a Gomjo nevű teaültetvény melletti észlelőhelyén. Az üstökös eredeti látszó fényessége 11 magnitúdó volt, ami azt jelenti, hogy a legtöbb kisebb távcsővel is megfigyelhető volt. A Japán Nemzeti Obszervatórium hivatalos megerősítése után számos amatőr csillagász segített a megfigyelésben és a pályameghatározásban.

Az üstökös szeptember 18-án lesz napközelben, amikor a Naprendszer közelségébe kerül. Ez a különleges esemény lehetővé teszi, hogy az üstökös még közelebb kerüljön a Naphoz, ami azt jelenti, hogy fényessége akár elérheti a három magnitúdót is. Ezáltal szabad szemmel is látható lehet, bár nagyon kis szögtávolságra lesz a Naptól. Az üstökösnek zöld színű gázkómája van, amely a kétatomos szénmolekuláktól származik.

A csillagászok azt javasolják, hogy szeptember 10-e körül próbálkozzanak a megfigyelésével, amikor még halványabb, de könnyebben észlelhető lesz. A legközelebb a Földhöz szeptember 13-án lesz, 127,5 millió kilométerre tőlünk.

Mikor láthatjuk pontosabban?

Szeptember 9: +5,1 magnitúdó, 20 ívpercre lesz a +3,4 magn. Adhafera (Zéta Leonis) csillagtól.

Szeptember 11: +4,9 magnitúdó a látszó fényessége, és ekkor már a legegyszerűbb távcsövekkel is megfigyelhető a Leo (Oroszlán) csillagképben.

Szeptember 13: +4,3 magnitúdós, földközelben 0,85 CSE-re lesz bolygónktól a Leo (Oroszlán) csillagképben. Ekkor a naptávolsága 0,29 CSE.

Ez az esemény kivételes lehetőséget kínál az éjszakai égbolt rajongóinak, hogy megfigyelhessék és megcsodálhassák egy újonnan felfedezett üstökös csodáját. Ne hagyják ki ezt a ritka alkalmat, hogy az égbolt lenyűgöző ékességét saját szemükkel lássák!

Forrás: https://www.csillagaszat.hu/