You are currently viewing A 2023.08.31-i Különleges Égi Esemény: Szuperhold a Közelben

A 2023.08.31-i Különleges Égi Esemény: Szuperhold a Közelben

Augusztus utolsó napján, pontosabban 2023.08.31-én (csütörtök), egy rendkívüli égi jelenség várható: a szuperhold érkezése. Ezen az estén a Hold különleges módon ragyog majd fel az éjszakai égbolton, megajándékozva minket egy páratlan égi látvánnyal.

A szuperhold akkor történik, amikor a Hold pályája a Földhöz viszonyítva különösen közel kerül hozzánk. Ezen a konkrét napon, 2023. augusztus 31-én, a Hold meridiánja alatt, éjfél után, 00:47 perckor éri el ezt a kivételes helyzetet. A Földtől mindössze 357,262 kilométer távolságra lesz, ami egy rendkívüli lehetőség arra, hogy közelebbről szemléljük meg a Holdat.

Ezen az estén a Hold fényessége is kimagasló lesz, elérve a 99.9%-ot, ami azt jelenti, hogy szinte teljesen megvilágított állapotban lesz.

Komka Péter | MTI

Azok számára, akik nem tervezik az éjszakát a Hold megfigyelésével tölteni, van egy jó hír: már augusztus 30-án is láthatjuk a Holdat, bár nem lesz a „csúcsformájában”. Az esti órákban, 19:39-kor fog felkellni a Hold, és már láthatóan nagyobb lesz a megszokotnál, így egy ízelítőt kaphatunk a következő nap várható látványáról. A csillagászati szürkület pedig 21:14 kor fog kezdődni, tehát negyed tíz után már nagyon hasonló élményben lehet részünk mint 31.én hajnali 0:47 perckor, és még éjszakáznunk se kellett. A szürkület skáláiról itt írtunk bővebben.

Augusztus 31-én a Hold a hajnali órákban, 6:08-kor bukik majd a horizont alá. Azonban még nincs vége a csemegenek, mivel az esti órákban, 20:02-kor újra feltűnik majd az éjszakában. Bár ekkor már némileg távolabb lesz tőlünk, a Hold fénye még mindig elkápráztatóan szép látványt nyújt majd.