You are currently viewing Víznyelők fenyegetése Lengyelországban

Víznyelők fenyegetése Lengyelországban

Lengyelország északi részén, Trzebinia közelében, egy ijesztő természeti jelenség veszélyezteti a környező területeket. Több mint kétszázhektárnyi földterület került veszélybe a bányászatból adódó omlásveszély miatt. A környéken szó szerint megnyílik a talaj, elnyelve a növényzetet, fákat és értékes termőföldet, sőt időnként még épületeket is. Az elmúlt évben ezek az események megszaporodtak, aggodalmat keltve a helyi közösségekben.

(PAP/Łukasz Gągulski)

Az érintett területek sok mindennapi tevékenységet érintenek, legyen szó veteményeskertekről, temetőkről vagy sportlétesítményekről. A helyzet olyan súlyossá vált, hogy a helyi közösségi központot bezárták, és több más területet is górcső alá vontak, beleértve az iskolák és magánházak környékét is. Még a gombaszedés is veszélyessé vált, és egyre több erdőre kerül ki a „tilos a belépés” tábla, figyelmeztetve az embereket a veszélyre.

A lakosság aggodalmát fokozza, hogy az államtól érkező segítség nem elégséges, és a kormányzat eddig nem talált hatékony megoldást a problémára. A víznyelőket azonnal betemetik, de a talaj bármikor ismét megnyílhat, így a veszély továbbra is fennáll. A problémát súlyosbítja, hogy a víznyelők előfordulása előre nem jelezhető, így az emberek bizonytalanságban élnek.

(Osiedle Siersza)

A helyzet súlyosságát a környéken élők és szakértők is hangsúlyozzák. Bár a víznyelők létezése bizonyos régiókra korlátozódik, hatásuk és veszélyességük jelentős, és a probléma kezelése egyre sürgősebb. A Katowicei Bányászati Intézet szóvivője elmondta, hogy a veszély főként a Trzebinia mellett bezárt Siersza bányából ered, de más területeken is előfordulhat, ahol a bányászat a felszínhez közel folyt.

A helyi közösség aggodalmaival és a probléma súlyosságával szembesülve a hatóságok és szakértők gyors és hatékony megoldásokat keresnek a kialakult helyzetre. A hosszú távú biztonság és a környezet védelme érdekében a helyzet közelről figyelése és a megfelelő intézkedések meghozatala elengedhetetlen.

(Osiedle Siersza)

Mi is az a víznyelő?

A víznyelők az időszakos vagy állandóan folyó víznek a kőzet belsejébe való bejutására szolgáló karsztos nyílások. Ezek a természeti képződmények gyakran találhatók a karsztos és a vízzáró kőzetek határán, valamint a nyílt karsztos területeken is. A víznyelők kisebb bemélyedéseket alkotnak, amelyek alatt gyakran üregek vagy barlangok találhatók. A víznyelők azonban nem csak a víz környezetében alakulnak ki; időszakos esőzésekkor a kőzetek repedésein keresztül is víz juthat beléjük.

Magyarországon minden víznyelő ex lege védett természetvédelmi terület!

Forrás: https://hu.euronews.com/