You are currently viewing A Hétvégi Csillaghullás: Perseidák Meteorhullás 2023
Kóró Anna

A Hétvégi Csillaghullás: Perseidák Meteorhullás 2023

Az égi színház ismét készül bemutatni egy lenyűgöző spektákulumot, ahogy a Perseidák éves meteorhullása tetőzik ezen a hétvégén, augusztus 12-13-án. A csillagászati világ és éjszakai égbolt rajongóinak egyaránt izgalmas élményben lehet részük, ahogy az ember percenként akár egy-egy „hullócsillagot” is megcsodálhat a kellően sötét égbolton.

(Makai Kornél)

Az Amerikai Csillagászati Társaság közleménye szerint a körülmények idén nem is lehetnének tökéletesebbek. Diana Hannikainen, a Sky & Telescope oldal szerkesztője szerint „A fogyó félhold, amely csak 8 százalékban van megvilágítva, augusztus 13-án a hajnali órákban kel fel, és nem fogja zavarni a megfigyelést.” A maximum időzítése is kiváló, hiszen hétvégére esik, így az érdeklődők akár egész éjszaka gyönyörködhetnek a meteorok látványában.

Lényeges megemlíteni, hogy az élményt a meteorhullás megfigyelésekor mind az időjárás, mind a fényszennyezés befolyásolhatja. A legoptimálisabb kilátás eléréséhez érdemes távolodni a városi fényektől és a fényáradattól. A jelenlegi előrejelzések szerint az időjárásnak kegyesnek ígérkezik, és a felhők nem valószínű, hogy megzavarnák a hullócsillagok figyelését.

A meteorok megfigyelését szombaton, szürkület után érdemes elkezdeni. A hullócsillagok látszólag az északkeleti horizonton előbukkanó Perseus csillagképtől származnak, és minél magasabbra emelkedik a radiáns, annál több csodálatos objektumot láthatunk az égbolton. A legtöbb meteor a csúcspont idején figyelhető meg, de előtte és utána is érdemes szemfüleseknek lenni.

(Tóth András)

De ne csüggedjenek azok, akik a maximum ideje alatt nem tudják az eget kémlelni! Július 17-től egészen augusztus 24-ig megfigyelhetők a Perseidák, csak a fenti időpontok után már csökkenő intenzitásban. Tehát még van idő arra, hogy elmerüljenek az éjszakai csillagok és hullócsillagok szépségében, akár egy nyári estén a barátokkal vagy családdal.

Tehát, ha valaha is érdekeltél a csillagászatban, vagy csak egyszerűen élvezni szeretnéd az éjszakai égbolt varázsát, ne hagyd ki a hétvégi Perseidák meteorhullást. Előkészületek nélkül, pusztán a szabad szemmel történő megfigyelés is felejthetetlen élményt nyújthat azoknak, akik elmerülnek az éjszakai csillagok és hullócsillagok szépségében.