You are currently viewing Heves zivatarokkal érkezhet a hullámzó hidegfront!

Heves zivatarokkal érkezhet a hullámzó hidegfront!

Tegnap már jeleztük, hogy heves zivatarok érkezhetnek pénteken kora este. Most készítettünk egy gyors összefoglalót, hogy mi is várható.

Ma kora este délnyugat felől egy hullámzó hidegfront érkezik, mely heves zivatarokat hozhat térségünkbe. Rendszerbe szerveződve érkezik, és benne van a pakliban, hogy szupercella is végighasít térségünkön.

Boldizsár Péter fotója

A zivatarok fő veszélyforrása a felhőszakadás. Egyes cellákból 50-100 mm eső is lezúdulhat hirtelen, villámárvizet okozva. Kisebb esetekben jég és viharos szél is társulhat egyes rendszerekhez.

Mi a rosszabb forgatókönyv?

Bencs János fotója

Rosszabb esetben, és sajnos erre is fel kell készülni, hogy szupercella vonul végig térségünk egy részén. Itt a főbb veszélyforrás a felhőszakadás (50-100 mm) illetve szignifikáns nagyságú jég (3-5, de akár 5 centinél nagyobb, illetve a heves kifutószél, 70-90, de akár 100 km/h-t meghaladó. – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat friss délelőtti jelzéséből!

A zivatarok az éjszaka második felére elvonulnak északkelet felé.

Göndör Csabi fotója

Fontos kiemelnünk, hogy a heves események várhatóan nem mindenhol alakulnak ki (reméljük sehol). Kérjük friss információkért kövessétek oldalunkat a továbbiakban is. Percről-Percre nem lesz, de friss posztokkal érkezünk facebook oldalunkon.

Kiemelt kép – Maczkó Gábor