You are currently viewing Hőségzáró hidegfront! (Percről-Percre!)

Hőségzáró hidegfront! (Percről-Percre!)

A késő délutáni óráktól érkezik a hőségzáró hidegfront. Heves zivatarok is kialakulhatnak, nagy jéggel, felhőszakadással és szélviharral. 17:00-kor kezdjük a közvetítést!

Mi várható éjjel?

A szél egész éjjel élénk, olykor viharos lesz. Főleg Pécsett okozott nagy károkat a szél, több fa is kidőlt.  Csapadék délnyugat felől meg érkezhet, pótolhatja az elmaradt területeken a hiányát. A kora reggeli órákra a csapadék elhagyja a térséget. A délelőtt folyamán újra erőre kap a szél, de csapadék már nem várható, viszont napsütés annál inkább.

Újból Siklóst éri el! (21:04)

Újabb csapadékgócok érik el a térséget, most épp Siklóst találja telibe egy cella, de a szombat hajnali órákig számítani kell zivatarokra, és a szél sem fog szelídülni. Továbbra is számolni kell felhőszakadásra, viharos szélre, sőt jégre is.

Szabó Zoltán fotója

Kemény csapadékgócok! (20:12)

Baranya középső felében Szigetvártól Mohácsig komoly zivatarok vannak, míg a Duna vonalában összeállt egy rendszer mely északkelet felé halad tovább. Kisebb szünetekkel ugyan, de egészen szombaton a hajnali órákig eshet!    

Rengeteg jég! (20:03)

A zivatarokhoz jég is társul, mely 2-5 cm jég is társul. Felsorolni is nehéz, hogy hol esett eddig jég.   

Varga Renáta – Székelyszabar

Orkán erejű széllel érkezett! (19:54)

Heves szélrohammal érte el Pécset a rendezett zivatarrendszer. A következő órákban heves záporok és zivatarok lehetnek a térség egészén, komoly viharra kell készülni! Többfelé jöttek képek kidőlt fáktól leesett cserépről, megbontott tetőkről!   

Felkészül Pécs! (19:29)

A következő percekben délnyugat felől intenzív zivatar éri el Pécset. Heves esőzésre, viharos szélre és nagy jégre van kilátás! Érdemes kicsit fedett helyre vonulni, komoly menet lesz!  

Lelkes Dominik fotója

Ketté választva! (19:22)

Egyelőre Vajszló-Görcsöny-Pécs vonalon csak záporos a jelleg, ettől a vonaltól keletre és nyugatra heves zivatarok vannak. Nagyon sok a villám és a szél is megélénkült. Jeget egyelőre az előző rendszer óta nem jelentettek, viszont felhőszakadást annál inkább.

 

És még a front ide sem ért! (19:12)

Egyelőre a front előtt pattantak ki zivatarok melyek igen hevesek, többfelé esett 2-5 cm nagyságú jég a térségben. Az éjszaka folyamán délnyugat felől egy igen heves rendszer söpörhet végig térségünkön, de addig maradnak a hevesebb zivatarok!

Szilágyi Erika fotója 

 

Baranya nagy részén kezd berobbani a rendszer! (18:59)

Baranya nagy részén már esik, és egyre többfelé alakulnak ki záporok és zivatarok a térségben. Továbbra is fő veszélyforrás a kifutószél és a nagy méretű jég. A hőmérséklet fokozatosan hűl, a szél feltámad. Pécsett is leszakadhat hamarosan az ég!  

Nagy Zoltán fotója

 

Szigetváron is berobbant! (18:55)

Szigetváron is berobbant egy cella, egyre többfelé alakulnak ki zivatarok a térségben. Többfelé lehet jégverés, felhőszakadás és viharos szél!  Pécsett is hamarosan leszakadhat az ég, hiszen egyre erősebb a tőlünk délre levő rendszer!

Északkelet felé halad a szupercella! (18:46)

Északkelet felé halad a szupercella mely a következő órákban elérheti Siklóst Vokányt Bólyt. Jelentős nagyságú jég várható mellé viharos szél és sok eső. Pécs egyelőre nyugodt és kimarad az első körből.

Becsei Nóra fotója

Egyre erősebb! (18:34)

A térség nagy részén jelenleg is 30 fok felett van a hőmérséklet. Az északnyugati szél többfelé élénk. Jelenleg Siklós és Vajszló közötti részen esik, zivatartevékenység figyelhető meg.  Drávapalkonyáról jeget is jelentettek. Pécsett is lehet hallani már a dörgéseket, de egyelőre kelet felé kerül.

Martoricz Dávid fotója

Siklós és Vajszló között! (18:24)

Délnyugat felől növekedni kezdett a zivatarcella és fokozatosan északkelet felé mozog. Közben dél felől is erősödik egy két cella, illetve a nyugati rendszer is délebbre fejlődött. Körül vagyunk véve, hamarosan többfelé zendül meg az ég és ered el az eső!  

 

Első zivatar Baranyában! (18:03)

 A délnyugat felől érkező rendszer ahogy eléri térséget egyre többfelé fog kipattanni zivatar a térségben. Egyelőre délen alakult ki az első, Kémest vette célba. Fokozatosan érkezik újabb és újabb adag csapadék, heves zivatarok is kialakulhatnak.  

Jászkai Gábor fotója

 

Ahogy jön a front, hozza a nedvességet! (17:40)

A nyugati határszélre már megérkezett a hidegfront, mely meghozta a nedvességet és be is robbant a légkör. Jelenleg az egyik rendszer a Balatont vette célba, de délnyugat felől is közelíti térségünket egy másik rendszer. Hamarosan ez a két rendszer csatlakozik és abból alakul ki maga a rendszer. Hamarosan jövünk újabb részletekkel.

Kiss Patrik fotója

Kinn a figyelmeztetés! (17:24)

A következő 3 órában délnyugat felől egy csapadékrendszer áll össze, majd vonul végig a térségünkön. Nagy területet érinthet a heves zivatartevékenység.  A zivatarokat követhet heves szélvihar (60-100 km/h) nagyobb jég (2-5 cm) és felhőszakadás (20-50 mm). Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki heves zivatarokra és citromsárgát felhőszakadásra!  

Szabó Andrea fotója

Heves zivatarok érkeznek! (16:45)

A kora esti órákban délnyugat felől több hullámban zivatarok érik el a térségünket. Néhol szupercella és légzuhatag is kialakulhat. Hamarosan kezdődik közvetítésünk!