You are currently viewing Fokozódó kánikula, majd hidegfront!

Fokozódó kánikula, majd hidegfront!

Péntekig kitart a kánikula, közel leszünk a melegrekordhoz is, majd pénteken napközben egy erősebb hidegfront vonul át felettünk, záporokkal, (néhol heves) zivatarokkal. Szerdán és csütörtökön is eshet!

Másodfokú hőségriadó van érvényben!

Szerda hajnalban vastag fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. A minimumok kevéssel esnek vissza 20 fok alá, de a belvárosokban, ahol felmelegedett az aszfalt ott 20 fok felett is lehet a hőmérséklet. A déli órákban megjelennek az égen a gomolyfelhők, de csapadék nem várható. A változó irányú szél mérsékelt lesz.

Délután folytatódik a gomolyfelhős idő, főleg a Mecsek és a magasabb hegyek felett alakulhatnak ki magasba törő felhők. Kis eséllyel ugyan, de nem zárható ki hőzivatarok kialakulása, melyek főleg a Mecsek közvetlen térségében alakulhatnak ki. Az esetleges zivatarokat felhőszakadás, jégeső és szélerősödés kísérhet. A hőmérséklet maximuma 33 és 35 fok között alakul. A szél egész nap mérsékelt vagy gyenge lesz.

Wlake Márti fotója

Csütörtök reggel csupán fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. A hőmérséklet 20 fok körül alakul, de a városokban és a magasabban fekvő területeken ennél melegebb is lehet.  Délelőtt megjelennek a gomolyfelhők, de ekkor még sok vizet nem zavarnak. A déli órákig mindenütt átlépjük a 30 fokot.

Délután fokozódik a hőség. Gomolyfelhők főleg a Mecsek felett alakulhatnak ki, kis eséllyel ugyan, de nem zárható ki hőzivatarok kialakulása a Mecsek térségében. Az esetleges zivatarokat követhet felhőszakadás, jég és szélerősödés. A hőmérséklet maximuma elérheti a 35 fokot is Baranya nagy részén. Estére a gomolyok összeesnek, a hőmérséklet pedig 30 fok alá hűl vissza.

Pénteken tetőzik!

Reggel még nyugodt időre ébredhetünk, fátyolfelhős lesz az égbolt, majd a délelőtt folyamán egyre többfelé növekednek meg a gomolyfelhők, ezúttal már nem csak a Mecsek felett, hanem a térségünk több pontja felett. A hidegfront előtt labilissá válik a levegő, így elszórtan alakulhatnak ki zivatarok a térségben. A zivatarokat követheti felhőszakadás (30-50 mm), jég (1-3 cm) és szélerősödés (60-80 km/h). Az északnyugati szél zivataroktól független is élénk lesz. A minimumok 20 és 23 fok között alakulhatnak.

Laczkó Martin fotója

Délután folytatódik az elszórt zivataros idő többfelé felhőszakadás, jég és viharos szél is lehet. A hőmérséklet ezen a napon 35 és 37 fok között tetőzhet. A front a késő délutáni órákban éri el a térséget, néhol heves zivartevékenységgel fűszerezve. Az északnyugati szél erős, olykor viharos lesz. A csapadék délkelet felé elhagyja térségünket. A front mögött marad a szeles idő. Jelentősen visszahűl a levegő.

Tíz fokos lehűlés!

A front mögött hétvégére jelentősen visszahűl a levegő. Az északnyugati szél élénk olykor erős lesz egész hétvégén. Főleg szombaton többfelé alakulhat ki zápor és zivatar a térségben, de erre elszórtan kell készülnünk.

Kiemelt kép – Lorencz Zsuzsanna