You are currently viewing Heti pollenjelentés!

Heti pollenjelentés!

A meleg idő meghozza az allergiaszezont. Elő az allergia gyógyszerekkel és a zsebkendőkkel, igen magas lesz a pollenkoncentráció!

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonja. Erre az időszakra jellemző, hogy legfontosabb összetevője, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket.

Az elkövetkező időszakban a pollenterhelés várhatóan tovább emelkedik.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a csalánféléké országosan magas. A hárs, a bálványfa és a fenyőfélék virágporának mennyisége alacsony, helyenként közepes szintet érhet el, a ciprus- és tiszafaféléké, a bodzáé, valamint a szelídgesztenyéé jellemzően alacsony.

Egyre magasabb lesz a csalán pollenkoncentrációja

A lágyszárú allergének közül az útifű és a lórom pollenkoncentrációja még jellemzően alacsony, azonban várhatóan egyre több helyen érheti el a közepes, tüneteket okozó koncentrációt. Országosan alacsony koncentrációban jelen vannak még a gyékény, a sás, az ernyősvirágzatúak, továbbá már a kenderfélék pollenszemei.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Cikk forrása – Nemzeti Népegészségügyi Központ