You are currently viewing Extrémhez közeli UV-B sugárzás!

Extrémhez közeli UV-B sugárzás!

A következő napokban sok napsütés várható, így az UV-B sugárzás is extrémhez közeli lesz. Védjük bőrünket a sugárzástól, akár 15 perc alatt le lehet égni.

A következő napokban a nagyon erős és az extrém között fog táncolni az UV-B sugárzás mértéke, így összegyűjtöttük, hogy mit is tehetünk bőrünk megóvása és a napszúrás elkerülése érdekében.

Kozma Roldand fotója

Nagyon erős sugárzás!

A nagyon erős sugárzás 7,0 és 7,9 közötti értéken mérjük. Ekkor már érdemes magas faktorszámú napvédő krémet használni. Széles karimájú kalap vagy sapka használata is ajánlott, illetve ne feledkezzünk meg a napszemüvegről sem. 10 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napfényt, inkább húzódjunk árnyékba.

Az érzékeny bőrűek 20-25, míg a kevésbé érzékeny bőrűek 35-40 perc alatt éghetnek le. Igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet, ne üdítőt és alkoholt.

UV-B táblázatunk!

Extrém sugárzás!

Az extrém sugárzás 8,0 feletti értékeken mérjük. Ekkor jobb, ha 10 és 15 óra között kerüljük a napsugarakat, ha tudjuk maradjunk árnyékos helyen, vagy húzzunk olyan ruházatot, ami takarja a testünket. Érdemes ekkor is kalapot vagy sapkát húznunk a napszúrás elkerülése érdekében.

Használjuk a legmagasabb faktorszámú naptejet. Az érzékeny bőrűek akár 10 perc alatt, míg a kevésbé érzékeny bőrűek 20 perc alatt is le tudnak égni. Igyunk mindenképpen sok folyadékot, lehetőleg vizet, ne üdítőt és alkoholt.

Hazánkban a legmagasabb UV-B sugárzást a Kékestetőn mérték, 9,4-es erősségű volt. Magyarországon a skála 10-ig van méretezve.

Kiemelt kép – Kilár Andrea