You are currently viewing Az orosz katonák sugárbetegek lettek Csernobil megszállását követően
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Az orosz katonák sugárbetegek lettek Csernobil megszállását követően

A rádióaktivitás jelensége az emberi képzeletet meghaladó és elgondolkodtató témakör. Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa a világ számára egy szomorúan híres példa a rádióaktív szennyeződésre és a vele járó következményekre. A katasztrófa után a helyreállítási munkálatok nagyban hozzájárultak a térség normalizálásához, azonban a talaj magába szívta a sugárzást. Az erőmű környékén, a kritikus helyeket történt talajréteg csere, viszont a terület nagyrészén nem, ezért a mai napig az ottani felső, termőréteg radioaktív.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A katasztrófa után a helyreállítási munkálatok nagyban hozzájárultak a térség normalizálásához, azonban a talaj magába szívta a sugárzást. Az erőmű környékén, a kritikus helyeket történt talajréteg csere, viszont a terület nagyrészén nem, ezért a mai napig az ottani felső, termőréteg radioaktív.

A sugárzás terén az egyik legveszélyesebb dolog maga a radioaktív por, melyet a szél nagyon könnyen, szinte bárhová eltudja vinni a világon. A radioaktív por rámehet a gyümölcsre például amit elfogyasztunk, így a radioaktív izotópok a bélrendszerünkbe tudnak jutni, ahol könnyedén rákos sejteket képesek létrehozni. A szálló radioaktív port pedig nagyon könnyedén a tüdőnkbe juthat, ahol szintén rákot tud okozni.

Az a tény már kevésbé veszélyes, hogy van egy hely, ahol a sugárzás koncentrálódik. Természetesen ez is veszélyes, hiszen, ha még ez a terület körbe is van kerítve, hogy a szárazföldi vagy éppen a vizi élőlények ne tudják széthordani a sugárzást, csupán azzal a cselekedetükkel, hogy radioaktív növényeket vagy más sugárbeteg álaltokat elfogyasztottak majd ők a területről elvándorolva és ezután zsákmánnyá válva vagy szimplán elpusztulva szennyezzek tovább a környezetet. Akkor is ott van a madárvilág, akik könnyedén szétbírják hordani a radioaktív izotópokat. Természetesen ez a jelenség közel sem annyira intenzív vagy veszélyes mintha 1 napot eltöltenénk egy ilyen sugárszennyezett területen, de azért fontos odafigyelni arra, hogy a táplálékláncukba ne kerüljön bele sugárfertőzött állat.

Miért kevésbé veszélyes egy erősen sugárszennyezettség terület, mint a szálló por?

Abból az okból kifolyólag, hogy ha az erősen szennyezett területet elkerüljük, akkor szinte nem is fog minket érinteni a sugárzás, de a szálló por bárhol szinte ott lehet.

A sugárszennyezett terület azonban sokkal erősebben radioaktív, mint maga a szálló por, ezért is nagyon fontos, hogy messziről kerüljük el az ilyen helyeket, vagy ha ilyen helyre megyünk, ha még védőruhánk nincs is de egy szájmaszkot legalább húzzunk fel, hogy az ott felvert port ne tudjuk belélegezni.

Sugárbetegek lettek az orosz katonák Csernobil megszállása után

Csernobil, mint terület, illetve Pripjaty városa erősen szennyezett, de ahhoz, hogy halálos dózist kapjunk az ott tartózkodásúnk alatt, mindegy 40-60 napot kéne ott töltenünk (a vöröserdő erősebben szennyezett ezért ott, akár 10 nap alatt is összeszedhető a kritikus dózis). Vannak olyan emberek, akik önszántukból mennek be a zónába, ők a stalkerek, de maximum 1 estét töltenek a városban a sugárzással kapcsolatos betegségek elkerülése érdekében. A sugárzás elszenvedése után ugyanis a testünk képes regenerálódni így elkerülve a rákos megbetegítés vagy magát a sugárbetegséget. Minél erősebb a sugárzás vagy hosszabb ideig vagyunk kitéve sugárzásnak akkor azzal már a szervezetünk nem bírja felvenni a küzdelmet és az életidőnk relevánsan csökkeni fog evégett. Az erőműben a mai napig dolgoznak emberek, illetve maga az erőmű katonailag védett de ők nincsenek kitéve a sugárzásnak ugyanis ők az épületen belül tartózkodnak, ahol ólom falak védik őket.

A dosimetrist measures the level of radiation around trenches dug by the Russian military in an area with high levels of radiation called the Red Forest, as Russia’s attack on Ukraine continues, near the Chernobyl Nuclear Power Plant, in Chernobyl, Ukraine April 7, 2022. REUTERS/Gleb Garanich REFILE-CORRECTING SPELLING OF CITY

Az oroszok 2022.02.24-én foglalták el Csernobil térségét, annak stratégiai jelentősége miatt. A katonák ezután, minden figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával, lövészárkokat ástak, állásaik megerősítése végett. Az ásással és a katonai járművekkel nagymennyiségű port vertek fel a térségben, mellyel a háttérsugárzás az egekbe szökött plusz a katonák a radioaktív talajban kerestek menedéket az esetleges ukrán támadás ellen.

Az oroszok március 31-én vonták ki csapataikat a Csernobili térségből, gyaníthatóan azért, mert a katonáik sugárbetegek lettek. Ezekről az eseményekről az ottdolgozók is beszámoltak, miszerint láttak hányó és hólyagokkal borított orosz katonákat ami konkrétan a sugárégés jelei. Nagyvalószínűséggel ezek az emberek 1-2 éven belül rákban megfognak halni.