You are currently viewing Esős Medárd!

Esős Medárd!

Csütörtökön sem ússzuk meg szárazon, és ha ezen a napon esik, akkor a népi hiedelem szerint 40 napig esni fog. Június a legcsapadékosabb hónapunk.

Mi van, ha esik Medárd napján?

A legismertebb időjóslás szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor 40 napos szárazság várható. Szent Medárd frank származású, katolikus püspök (576.), a flandriaiak megtérítője volt.

Milyen idő lesz csütörtökön?

Csütörtök hajnalban többfelé képződhet pára, mely kora délelőtt feloszlik, ekkor gyengén felhős időnk lesz. A délelőtt második felétől gomolyfelhők emelkednek a magasba és elszórtan alakulnak ki záporok és zivatarok a térségben. A hőmérséklet hajnalban 13 és 15 fok között alakulhat. A délkeleti szél mérsékelt lesz.

Takács Ferenc fotója

Délután folytatódik az elszórtan csapadékos időjárás. A zivatarok fő veszélyforrása a felhőszakadás. Kis területen jelentős 20-30 mm eső is lezúdulhat és főleg arra kényes területeken villámárvíz alakulhat ki. Mellette apróbb jég és szélerősödés sem kizárt. Kis eséllyel nem mezociklonális tornádó is kialakulhat, ugyanis légörvény van felettünk és adottak a feltételek hozzá. Tegnap egy ilyen alakult ki Óbuda felett! A hőmérséklet maximuma 23 és 25 fok között alakulhat, de a tartósan csapadékos területeken ennél hűvösebb is lehet.

Estére a napközben fejlődött gomolyfelhők összeesnek és szűnnek a zivatarok és a záporok. A hőmérséklet minimuma 20 fokig hűl! A délkeleti szél marad mérsékelt.