You are currently viewing Heti pollenjelentés!

Heti pollenjelentés!

Több fajta pollen van jelenleg a levegőben, megpróbáljuk összefoglalni, hogy miből milyen mértékű, hogy megkönnyítsük a dolgot!

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonja. Erre az időszakra jellemző, hogy legfontosabb összetevője, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket.

Magas a pázsitfűfélék pollene!

Virágoznak a fenyőfélék is!

A fenyőfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes-magas szintet érhet el, a csalánféléké közepes, az útifűé, a lóromé, valamint a bodzáé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben az eperfafélék, az ernyősvirágzatúak, a sás, valamint már a hárs pollenje, illetve még néhány szem a ciprus- és tiszafafélék, a tölgy és a nyír virágporából.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, az Alternariáé helyenként elérheti a közepes-magas szintet.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Pollen táblázat!

Milyen növény?Milyen mértékű?
PázsitfűfélékMagas
FenyőfélékMagas
CsalánfélékKözepes
LóromKözepes
BodzaKözepes
EperfafélékAlacsony
ErnyősvirágzatúakAlacsony
SásAlacsony
HársAlacsony
CiprusAlacsony
TiszafafélékAlacsony
NyírAlacsony
TölgyAlacsony
GombákAlacsony

Cikk forrása – Nemzeti Népegészségügyi Központ