You are currently viewing A szokatlan időjárás válik az új normává a kiszolgáltatott Olaszországban?
Menyét

A szokatlan időjárás válik az új normává a kiszolgáltatott Olaszországban?

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Róma, május 18. (Reuters) – Viharok, lavinák, árvizek és szárazság sújtották Olaszországot az elmúlt évben, több tucat ember halálát okozva, mivel a korábban kivételes katasztrófák rendszeres részévé váltak az életnek, és a kormány számára kihívást jelent megtalálni a válaszokat.

„A klímaváltozás itt van, és mi megtapasztaljuk a következményeit. Ez nem valami távoli kilátás, hanem az új norma”

mondta Paola Pino d’Astore, az Olasz Környezeti Geológiai Társaság (SIGEA) szakértője.

Legalább kilenc ember halt meg ezen a héten az északon található Emilia-Romagna régióban, miután egyes területeken az éves átlagos csapadékmennyiség felét mindössze 36 óra alatt kapták meg, ami folyók kitörését és ezerhektáros szántóföldek elöntését eredményezte.

Menyét

Fél évvel ezelőtt 12 ember halt meg az Ischia szigetén a heves esőzés által kiváltott földcsuszamlásban, míg tavaly szeptemberben 11 ember halt meg az középső Marche régióban történt áradások következtében.

Tavaly júliusban egy jéghegy-lavinát követően 11 ember halt meg az olasz Alpokban, amelyet egy hőhullám súlyosbított, és ez volt az Olaszországban legalább 70 éve tapasztalt legsúlyosabb szárazság.

„Alkalmazkodnunk kell az új klímaviszonyokhoz, de nem szabad kifogásként használni őket”


„Az elmúlt évtizedekben a sűrűsödő és rendezetlen városiasodás, valamint a magas sűrűségű talajhasználat hatással volt rá.”

mondta Arcangelo Francesco Violo, a Nemzeti Geológusok Tanácsának elnöke.

Olaszország változatos geológiája miatt hajlamos az árvizekre és földcsuszamlásokra, miközben a gyorsan melegedő tengerekkel határos volta miatt fokozódik a viharok erőssége iránti sebezhetősége. A Coldiretti gazdálkodók csoportja szerint a múlt nyáron regisztrált szélsőséges időjárási események száma, beleértve az örvényeket, óriás jéggolyókat és villámcsapásokat, az elmúlt évtizedhez képest ötszörös volt. Azonban a szakértők szerint az évek óta gyakran szabályozatlan építkezés és ipari méretű mezőgazdaság tovább rontotta a klímaváltozás veszélyét.

Menyét

FOLYÓ AGGODALMAK

Az olasz WWF környezetvédelmi csoport szerint az Emilia-Romagna folyóvizeinél a vízelvezetést csökkentő erdők és növényzet eltávolítása fokozta a mostani katasztrófát.
„Egy klímaváltozáshoz való alkalmazkodási politika, amely túlmutat a vészhelyzetek kezelésén, és figyelembe veszi az átlagos tervezés hatásait, egyre sürgősebb” – áll az állításban.

Az olasz környezetvédelmi minisztérium tavaly decemberben tette közzé Olaszország első Nemzeti Klímaváltozáshoz Való Alkalmazkodási Tervét, de a kritikusok szerint alulfinanszírozott, és vádolják a kormányt azzal, hogy gátolja az EU által támogatott szén-dioxid-kibocsátás csökkentési törekvéseit.

Az agrárminiszter, Francesco Lollobrigida a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy a kormány nem teszi helyi ipart „pusztasággá” a szigorú szén-dioxid-kibocsátási korlátozások bevezetésével, míg más nagy szennyező országok nem tesznek ugyanezt.
De elismerte, hogy az éghajlatváltozás okozta hosszú ideje tartó szárazság sok régióban a klímaváltozás eredménye, és azt mondta, hogy az országnak alkalmazkodnia kell, többek között az esővíz gyűjtésére szolgáló medencék építésével, szivárgó vízhálózatok javításával és elhanyagolt gátak helyreállításával.

Menyét

A környezetvédelmi miniszter, Gilberto Pichetto Fratin panaszkodott, hogy a közösségek védelmét szolgáló árvízvédelmi projektek, mint például új gátak vagy töltések építése, néha helyi nyomáscsoportok által blokkolva vannak, akik félnek a vidék védelmétől.
„Túllépnünk kell a mindig azt mondó koncepción, hogy ‘nem’, hogy nem akarunk semmiféle munkát.

Ezzel a klímával az abszolút szabadság a folyók számára jelentős károkat okozhat” – mondta Pichetto Fratin a Radio 24-nek csütörtökön. Az olasz nemzeti polgári védelmi ügynökség becslése szerint az ország településeinek 94%-a veszélyeztetett a természeti katasztrófák szempontjából, ami lehetetlenné teszi mindenki védelmét a klímaváltozás veszélyeitől.

Menyét

Azonban a Nemzeti Geológusok Tanácsának elnöke szerint előrelátó beruházások és megbízható korai figyelmeztető rendszerek kombinációja segíthet biztosítani az élet védelmét.

„A terület (az egész) soha nem lehet teljesen biztonságos. De csökkenthetjük a kockázatot és alkalmazkodhatunk ahhoz, hogy vele éljünk”

mondta Violo.

Forrás: https://www.reuters.com