You are currently viewing Vajon befolyásolja a tavaszi időjárás a hangulatodat? Brit elemzés.
Menyét

Vajon befolyásolja a tavaszi időjárás a hangulatodat? Brit elemzés.

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Ha észrevetted a napsütés hiányát ezen a tavaszon, nem vagy egyedül.

Az Egyesült Királyságban az időjárási adatok szerint a 2023-as tavasz rendkívül borongós szezonnak ígérkezik, mindössze 70%-át éri el a szezon átlagos napsütésének. Wales és Dél-Anglia területén mindössze 65%-os napsütést tapasztalhattak, és a dél-angliai East Sussex tartományban volt a legkevesebb napsütés, mindössze 55%-a az átlagnak (291.7 óra napsütés). Walesben 1993 óta nem volt ilyen borongós tavasz, míg Dél-Angliában 1996 óta nem tapasztaltak hasonlót. Április is átlagosnál borongósabb volt, és a május első fele is kevés napfényben gazdag. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyságban már most meghaladta az átlagos szezonális csapadék mennyiségét, pedig még két hét van hátra (bár Skóciában átlagosnál kevesebb az eső).

Hová tűnt a napfény?

Menyét

A helyzet nem mindenütt volt ugyanilyen, Skóciában már korábban is tapasztalhattak magasabb hőmérsékleteket, mint a többi régióban. A nagyjából érvényes magyarázat az időjárási nyomásrendszerekhez kapcsolódik, ahogy Chris Fawkes, a BBC időjárásjelentője elmondja: „Ez a tavasz a nagy alacsony nyomásokról szólt az Egyesült Királyság nyugati részén, ahol a szél magával hozott nedvességet, felhősebb és csapadékosabb időt hozva az átlagosnál délre.

A nagy nyomások gyakran az Egyesült Királyság északi részén voltak jelen; elég közel voltak ahhoz, hogy befolyásolják az időjárást, több napsütést és szárazabb időt hozva az átlagosnál Skóciába.

Az enyhe tengeri felszíni hőmérsékletek szintén hozzájárultak a folyamatos felhőképződéshez.

Hogyan befolyásolja a borongós égbolt a hangulatunkat?

Ezek az adatok az Egyesült Királyságban a Mentális Egészség Hete alatt kerültek nyilvánosságra. Rosie Weatherley, a Mind jótékonysági szervezet képviselője azt mondja: „Az időjárás nagy hatással lehet az érzelmeinkre, különösen az évszakok váltakor. A napfény hiánya jelentősen befolyásolhatja a hangulatunkat, különösen a sötétebb vagy esősebb időszakokban.

Amikor a fény beér a szem hátsó részébe, az agy olyan üzeneteket kap, amelyek a alvás, étvágy, szexuális vágy, hőmérséklet, hangulat és tevékenységért felelős területhez jutnak. Elég fény hiányában ezek a funkciók valószínűleg lelassulnak. Amikor az évszakok változnak, észrevehetjük, hogy hangulatunk vagy energiaszintünk csökken a hideg vagy meleg idő beköszöntével, vagy változásokat tapasztalhatunk alvás- vagy étkezési szokásainkban.

Menyét

Sokan elviselik a téli rövidebb napokat; azonban az évszakhoz kötött hangulatzavar (SAD) súlyos depressziót okozhat néhány emberben. Az SAD-ban szenvedők depressziós tüneteket tapasztalnak, amikor a napok rövidülnek, és ezek fokozatosan megszűnnek, ahogy a tavasz közeledik. A jelenlegi kutatások szerint az SAD-t az alvási-ébrenlét ritmusunk eltolódása okozza, ami közvetlenül a napfény csökkenésével áll összefüggésben.

Egy 2021-ben végzett tanulmány szerint a szabadban töltött több idő összefüggésbe hozható enyhebb depressziós rendellenességekkel, kevesebb antidepresszáns használattal és növekvő boldogsággal. Emellett összefüggésbe hozták a könnyebb felkelést, kevesebb fáradtságot és alvászavarok csökkenését is.

Ez befolyásolja a nyarat?

Tehát az időjárás tavasszal mond nekünk valamit a nyár jellegéről? Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának helyettes vezető meteorológusa, Steven Keates úgy véli, hogy „Egy borongós és esős tavasz nem jelzi előre a nyár időjárási viszonyait.

Bár lehetetlen a teljes szezonra vonatkozó időjárási előrejelzést adni, a jelenlegi hosszú távú jelek semmiben nem térnek el az átlagos év ezen időszakára vonatkozó várakozásoktól.

Forrás: https://www.bbc.co.uk/weather/