You are currently viewing Áradások sújtják Olaszországot és a Forma-1 versenyét is veszély fenyegeti!
ALESSANDRO SERRANO/AFP

Áradások sújtják Olaszországot és a Forma-1 versenyét is veszély fenyegeti!

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Emilia Romagna tartományban, Olaszországban legkevesebb hárman meghaltak és többen eltűntek az özönvízszerű esőzések következtében. A megáradt folyók és patakok átszakították a gátakat, és tragikus események sorozatához vezettek. Egy férfi és felesége, akik a mezőgazdasági gépeiket próbálták biztonságba helyezni, az ár által elsodorták. A férfi holttestét megtalálták, míg a feleségét még mindig keresik. A Cesenatico tengerpartján egy német nő holttestét találták meg, tovább fokozva az áradások által okozott tragédiákat.

A helyzet tovább súlyosbodhat, mivel az előrejelzések szerint újabb esőzések várhatók az ország északi részén. A Savio folyó partjainál újabb vízbetörések fenyegetnek, és a hatóságok felhívják a polgárok figyelmét, hogy tartsák távol magukat a folyópartoktól, ne menjenek pincékbe vagy földalatti helyiségekbe, és azok, akik a folyó közelében laknak, maradjanak a földszinten. A kimenekített emberek száma már közelíti a hatzezret, és az áradások miatt folyamatosan nehezedik a helyzet.

ALESSANDRO SERRANO/AFP

Az áradások nem csak Olaszországot sújtják, hanem Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is folytatódnak. A Bosznia északnyugati részén, különösen a Bihac térségében kritikus a helyzet, ahol folyamatosan esik az eső. Az egész Una-Sana kanton árvízveszélyben van, de a legnehezebb helyzet Kulen Vakuf faluban van.

Horvátországban a katonák is részt vesznek a mentési munkálatokban, és segítenek erősíteni a házak védelmét homokzsákokkal.

Az áradások és rossz időjárás nem csak a lakosságot érinti, hanem a sporteseményeket is befolyásolja. Az Emilia Romagna Nagydíj, amely a Forma-1 versenynaptár része, erősen kétségessé vált a heves esőzések és áradások miatt. Az F1 vezetőit Matteo Salvini, Olaszország miniszterelnök helyettese és az infrastruktúráért felelős minisztere arra szólította fel, hogy töröljék a versenyt. Az olasz kormány hangsúlyozta, hogy a mentési munkálatok és a helyi hatóságok támogatása most a legfontosabb. A döntés a verseny folytatásáról később várható, miután az F1 vezetői konzultálnak a verseny promótereivel és a helyi szervezetekkel. Azonban a pótlás időpontja még bizonytalan, mivel a versenynaptár szűkös, és nehéz szabad hétvégét találni a kimaradó futamnak.

Az áradások okozta katasztrófák súlyos hatással vannak Olaszországban és a térségben, és a helyi hatóságok és mentőcsapatok fáradoznak az érintettek segítéséért és a helyzet stabilizálásáért. Az emberek számára a túlélés és a biztonság a legfontosabb prioritás, és a helyi közösségek összefogva segítenek egymásnak ebben a nehéz időszakban.