You are currently viewing Kopogtat a hidegfront!

Kopogtat a hidegfront!

Ezúttal kihúzta a hétvége szép idővel, de éjjel már kopogtat a hidegfront. Éjjel csap besodródó cellákból eshet, de napközben a front is átvonul!

Az éjszakai órákban délnyugat és nyugat felől besodródhatnak záporok és zivatarok a térségbe, de ezek csak kis területet érinthetnek. A hajnali minimumok 9 és 11 fok között alakulhatnak, enyhe lesz az idő. Hétfő reggel és délelőtt még lehet némi napsütés, majd több hullámban megérkezik a hidegfront csapadéka.

Déltől nől a zivatar veszélye!

A déli órákban már előfordulhatnak több hullámban záporok és zivatarok, majd a kora esti órákban egy masszívabb rendszer is áthaladhat a térségünk felett. A zivatarokat átmeneti szélerősödés (50-70 km/h), apró jég (1 cm) és felhőszakadás (10-20 mm) kísérhet. Ezek a csapadékgócok már nagyobb területet is érinthetnek.

Kővári Zsolt fotója

Az eső egész éjjel eshet, a zivataros felhőszakadáson kívül többfelé eshet jelentős, akár 10 millimétert meghaladó eső. A csapadékrendszer kedden reggel kelet felé elhagyja a térségünket, de marad a felhős, borús idő. Délután nyugat felől újabb csapadékgócok alakulhatnak ki, de zivatarok ekkor már nem várhatóak.

Ami a hőmérsékletet illeti. Hétfőn a csapadékmentes területeken újból 20 fok közlébe emelkedhet a hőmérséklet, de ahogy a front áthalad, több fokot hűl a levegő. Kedden a maximumok csupán 14 és 16 fok között alakulhatnak.

Kardos Éva fotója

A legveszélyesebb időszak fagy szempontjából csütörtökön lehet, ekkor hajnalban nyugalomba helyezkedik a hidegebb levegő és felhő sem lesz sok az égen. A Duna és Dráva fagyzugos területein akár talajmenti fagy is kialakulhat.

A mai napon ha érkezik zápor, illetve zivatar, azt oldalunkon jelezni fogjuk, illetve a holnapi front érkezését is valamilyen formában közvetíteni fogjuk!

Kiemelt kép – Schidru Péter