You are currently viewing Fronttal indít a hét!

Fronttal indít a hét!

A tavaszias hétvége után jelentős csapadékkal és lehűléssel egy hidegfront éri el térségünket. Heves zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap este északnyugat felől megvastagszik a felhőzet és vasárnapról hétfőre virradóra záporok és zivatarok szelik át az eget Baranya felett. Hajnalban tovább folytatódik a csapadékos idő, átmeneti szakadozások mellett többfelé kell készülni záporokra és zivatarokra. A minimumok 6 és 8 fok között alakulnak. A nyugati szél mérsékelt lesz, csak zivatarok környezetében erősödhet meg. A hőmérséklet jelentősen emelkedik napközben, a délelőtti maximumok jócskán 15 fok felett alakulhatnak.

Átvonul a hidegfront!

A déli óráktól megérkezik a hidegfront felhőzete. Északnyugat felől több hullámban érkezik csapadék, melyhez zivatartevékenység is tartozhat. A zivatarokat felhőszakadás (10-15 mm) jégeső (1 cm) és szálerősödés 50-70 km/h követhet. Záródik a felhőzet, jelentős csapadék várható. Ahogy érkezik a front, úgy hűl a levegő is. Kezdetben 20-22 fok is várható, majd kora estére már csak 10 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Laczkó Martin fotója

Este folytatódik a csapadékos idő, további jelentős mennyiségű eső is érkezik. A hőmérséklet pedig 10 fok alá csökken. Az északnyugati szél marad mérsékelt.

 Kedden reggel borult lesz az ég. Elszórtan előfordulhat zápor a térségben. A minimumok 8 és 10 fok körül alakulhatnak. A délelőtti órákban sok napsütésben nem lesz részünk, viszont a csapadék szűnni fog. Az északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk lökések.

Kocsis Zsolt fotója

Kedden délután folytatódik az erőseb felhős idő. A késő délutáni óráktól visszahullámzik a csapadék, többfelé kell készülnünk gyenge esőre. Az északnyugati szél továbbra is élénk lehet. A hőmérséklet maximuma a reggelihez képest alig emelkedik, 12 és 14 fok várható.

Szerdán hajnalban északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, néhol napos időben lesz részünk. A hőmérséklet hajnalra 4 és 6 fok közé csökken, viszont a feltámadó északnyugati szél csak rontani fog hőérzetünkön.

Szerda délután gomolyfelhős időnk lesz, de csapadék nem várható. Az északnyugati szél kezdetben még élénk lesz, majd a délután második felére teljesen legyengül. A hőmérséklet maximuma 12 és 15 fok között alakulhat, a naposabb területeken lehet az enyhébb idő.

Varga Renáta fotója

Csütörtöktől javulás kezdődik, a hajnalok hűvösek lesznek, de a nappalok már kezdenek újból 20 fok közelébe emelkedni. A felhőzet is kevesebb lesz, újból sokat fog sütni a nap. A hétvégére újabb front körvonalazódik, csapadékkal és lehűléssel, de ez még igen messze van meteorológiai szempontból.

Kiemelt kép – Jászkai Gábor