You are currently viewing Melyiknek van nagyobb esélye: villámcsapás & ötöslottó?
Mátis

Melyiknek van nagyobb esélye: villámcsapás & ötöslottó?

Az esély arra, hogy belénk csapjon a villám és ez súlyos sérülést vagy halált okozzon, nagyon alacsony, de annak is, hogy 5 számmal, a 90-ből megnyerjük a hatalmas lottó nyereményt. Az egyik esemény tragédiához is vezethetne, de ha még ahhoz nem is, egy örökéletre szóló balesetélmény traumáját és az azzal járó fizikai és lelki sérülést vihetné magával az ember, míg a másik esetben egy átlagos ember életviteléhez képest, úgymond végtelen anyagi javakat. Természetesen a hírtelen jött nagy vagyon is hozhat magával tragédiát az ember életébe, illetve kellemetlenségeket, de most a felvetésünkben ennek a az eseménynek szimplán a bekövetkezési esélyét fogjuk vizsgálni.

Mint ahogy az ötöslottó nyerési esélyeit is letudjuk csökkenteni konkrétan a nullára, hiszen ha nem játszunk, akkor lényegében 0 % rá az esélyünk, hogy megnyerjük azt. Abban bízni pedig, hogy a nyertes szelvény csak ott fog heverni majd a földön a lábunk előtt, elég esztelenség lenne.

Ha egész életünket a világűrben vagy éppen egy atombunkerben töltjük le, vagy éppen csak életfogytiglanig tartó szabadságvesztésünket töltjük egy börtönben, akkor annak az esélye, hogy villámcsapás érjen bennünket, az egyenlő a 0-val. Ezért a villám kérdésben egy adott zivatart fogunk elemezni, illetve a lottó kérdésben pedig 1 szelvénnyel fogunk játszani 1 húzás erejéig.

Mekkora annak az esélye, hogy belénk csapjon a villám?

Nagyobb nyitott területeken, mint például mezőkön, szántókon vagy éppen csak egy tó vizén nagyobb arra az esély, hogy villámcsapás érjen bennünket, mint például a városokban, ahol a magas épületeken elhelyezett villámhárítókba előbb bele fog csapni a villám szinte 100%-kal, mint belénk, akik az utcán sétálunk.

Az egyik legnagyobb esélyünk arra, hogy villámcsapás áldozatává váljunk, az az Alföldön lehetséges hatalmas zivatar esetén, főleg egy szántóföldön, ahol nálunk jóval alacsonyabb a vetett növényzet mérete. Sokan gondolhatnák, hogy a Balaton közepén egy csónakban ülve nagyobb lenne az esélye annak, hogy villámcsapás ér bennünket pedig ez nem igaz. Megvan a veszélye természetesen, hogy egy tó közepén villámcsapás érjen bennünket,de az az igazság, hogy a szárazföldön tartózkodva (nyílt terepen) nagyobb rá az esély, plusz a víz jó elektromos vezetőképessége miatt a villám jobban szétszóródik a vízben, és kisebb valószínűséggel bántja a csónakon tartózkodókat.

Számítások és tanulmányok alapján úgy nagyjából 1 a 12000-hez az esélyünk, ahhoz, hogyha felelőtlenül és meggondolatlanul erős zivatar idején nyílt terepen tartózkodunk, akkor villámcsapás érjen bennünket. Ez még nem jelenti azt, hogy halálos kimenetelű lesz az esemény, de biztosan súlyos égési sérüléseket szenvednénk tőle.

Hogyan tudjuk csökkenteni annak az esélyét erős zivatar idején, hogy ne érjen bennünket villámcsapás?

Mátis

Első és talán a legegyszerűbb módja ennek az, hogy nem megyünk ki a szabadba zivatar idején.

Ha szabadban tartózkodunk, akkor javasolt elkerülni a nyitott területeket, és a lehető leggyorsabban keressünk fel egy biztonságos helyet, például egy épületet vagy autót.
Ha autóban ülünk, akkor az autó valószínűleg megvéd minket a villámcsapástól, mivel az autó általában Faraday ketrecszerű hatást eredményez, és eltéríti a villám elektromos töltéseit.

Ha azonban nincs lehetőségünk elhagyni a nyitott területet, akkor a következő lépéseket javasoljuk:

  • Kerüljük a magas tereptárgyakat, például fákat vagy oszlopokat.
  • Ha van lehetőségünk, akkor álljunk össze a társainkkal, és ne legyünk külön-külön elszórtan.
  • Tartsuk távol magunktól a fém tárgyakat, például esernyőket, kerti bútorokat, kerítéseket stb.
  • Ha található valamilyen fedezék, például egy kocsi vagy egy épület, akkor húzódjunk oda (olyan tárgy, mely nem képes levezetni a földbe az áramot).
  • Kerüljük a vízpartokat, a medencéket, a kerti tavakat, valamint a vezetékeket.

Mindig vegyük komolyan a veszélyeket, és ha zivatar van, keressünk biztonságos helyet, amíg el nem múlik a veszély!

Mekkora annak az esélye, hogy megnyerjük az ötöslottót?

Természetesen az esélyeinket növelni tudjuk, ha több szelvénnyel játszunk, de most csak egy húzási eseményt fogunk vizsgálni. Teljesen mindegy, hogy mely 5 számot választjuk ki a 90-ből, a nyerési esélyeink ugyanazok, mint másoké. Például az 1, 2, 3, 4, 5 kombinációra ugyanaz az esély, mint a 6, 9, 35, 79, 85 számkombinációra.

A nyerési esélyünk 1 szelvénnyel,1 húzásnál 1 a 43.949.268-hoz. Hogy ez hogyan jön ki, azt erre linkre kattintva megtudod nézni.

Összehasonlítva a kettő esemény esélyét:

A villámcsapás esélye tehát 1:12.000, a lottó nyerési esélye pedig 1:43.949.268. A számok ne téveszenek meg minket! Nem nagy a villámcsapásra az esély, sőt ez egy meglehetősen alacsony szám, de az ötöslottóra az esélyünk az messze alacsony.

Tehát kijelenthetjük azt, – még ha furcsán is hangzik – hogy sokkal nagyobb arra az esélyünk, hogy belénk csapjon a villám, ha nem vagyunk óvatosak, minthogy megnyerjük az ötöslottót.