You are currently viewing Markáns hidegfront nyitja a hetet!

Markáns hidegfront nyitja a hetet!

Kora este délnyugat-nyugat felől egy markáns hidegfront érkezik. Kezdetben elszórtan záporok és zivatarok érkeznek, jég is eshet!

Nyugat felől már érkezik a hidegfront felhőzete, ám csapadék kora estig nem várató. Délnyugat felől egyre többfelé alakulnak ki záporok és zivatarok a hidegfront előterében. A zivatarokat kísérheti felhőszakadás, apróbb jég és szélerősödés is.

Jászkai Gábor fotója

A frontrendszer nagyjából éjfél magasságában érkezik, ekkor egy összetettebb csapadékrendszer húzódik fölénk. A rendszerben előfordulhatnak kezdetben zivataros tömbök, majd fokozatosan megszűnnek és marad a sima csendes eső.

Feltámad a szél!

Az északnyugati szél a hajnali órákra a front érkezésével feltámad, erős, olykor viharos lökések várhatóak. A csapadék a déli órákig kisebb-nagyobb megszakításokkal kitart, de a délutáni órákban is még előfordulhatnak záporok.

Az északnyugati szél a késő délutáni óráktól viharossá fokozódik, 70-90 km/h közötti lökések is lehetnek a térségben! A hőmérséklet jelentősen visszaesik, hajnalban 7-9, napközben 10-12 fok várható. Estére csökken a felhőzet, teljesen megszűnik a csapadék. A minimumok 5 fok közelébe esnek, de ezen a viharos északnyugati szél csak rontani fog.

Kocsis Zsolt fotója

Kedd hajnalra átmenetileg veszít erejéből a szél, de napközben újra megerősödik. A felhőátvonulások mellett többfelé kell készülni hózáporokra. Megérkezik a hideg levegő, a hajnali minimumok 0 fokig esnek vissza.

Szerda hajnalban lehet a leghidegebb, ekkor -6 fokig hűlhet a levegő!

Kiemelt kép – Zsifkó-Hantosi Katalin