You are currently viewing Közelgő óraátállítás!

Közelgő óraátállítás!

Vasárnap elkezdődik a nyári időszámítás, egy órával kevesebbet alhatunk. Tovább lesz világos, viszont később fog kelni a nap. Hosszabbodnak a nappalok is!

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára kell állítanunk az óránkat.

Honnan ered az óraátállítás?

A nyári időszámítást Benjamin Franklin vetette fel. Egy esszében javasolta megoldásként arra a problémára, hogy évszakonként változik a sötét és világos órák száma. Csupán egy szarkasztikus írás volt, mely arra buzdította az embereket, hogy keljenek korábban.

A viccből valóság lett!

Az ötlet csak később valósult meg, 1916. április 30-án vezették be a nyári időszámítást a Német Császárságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában. A németek, az osztrákok és a magyarok után még abban az évben követták a franciák és a britek is.

Hetesiné Katalin fotója

Bárki bármit mond, de mi szerintünk a nyári időszámítás sokkal jobb, és maradhatna így.

Meddig maradhat még?

2018-ban volt egy európai népszavazás, ahol az EU lakosságának véleményét kérdezték az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük magyarok is. Az Európai Parlament (EP) ennek alapján 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást.

Akkor a tagállamokra bízták a döntést, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik-e be véglegesen, a határidő pedig 2021 volt. Csakhogy közbejött a koronavírus-járvány, így a legtöbb tagállamban nem született döntést. Végül az EP a végső döntési határidőt 2024-ig halasztotta. Vagyis lehet, hogy már csak egyszer, még ősszel kell átállítani az óráinkat.

Kiemelt kép – Bojcsev Szabó Orsi