You are currently viewing Csütörtökön újra együtt fog állni a Hold, a Vénusz, és a Jupiter!

Csütörtökön újra együtt fog állni a Hold, a Vénusz, és a Jupiter!

Csütörtökön, azaz 2023.03.23-án újra megcsodálhatjuk azt a hármas állást, amit még annó februárban az az 2023.02.22-én láthattunk, csak most jobban egyvonalban lesz a három égitest és viszonylag egyenlő távolságra is fognak majd látszódni az égbolton.

Annyi lesz a különbség a februárihoz képest, hogy most a 2 bolygónk az együtt állásban „helyet cseréltek”. Tehát a sorrend a horizonttól nézve a következő lesz: Jupiter, Hold, és a Vénusz.

Maga a jelenség megnézéséhez semmilyen segédeszköz nem szükséges, ugyanis szabad szemmel is nagyon jól fognak látszódni az égbolton az égitesteink hisz főobjektumok. A nyugati égbolton fog lejátszódni az esemény és nagyjából 18:30 kor lesz már jól látható, viszont olyan 19:10 kor már véget is fog érni.

Pénteken is megfigyelhetjük az együtt állást, bár ekkor már nem lesz annyira szép, mint csütörtökön, ugyanis a Hold a Vénusz „fölé” fog kerülni és ezzel az arányos távolságot megbontja. Ugyan úgy 18:30 magaságában lesz már jól látható a jelenség, de már 19:00 kor véget fog érni a Jupiter lebukásával.

A negyedik játékos

Igazság szerint nem hármas, hanem négyes együtt állásról beszélhetünk majd csütörtökön illetve pénteken és ez nem lesz más minta az Uránusz. Ő fog a 3 égitesthez képest a legmagasabban elhelyezkedni és velük viszonylag egyvonalat fog alkotni de Őt már valószínűleg nem fogjuk tudni látni szabad szemmel de egy sima kézi távcső már ezen segíthet.