You are currently viewing Virágok a Mecsekben – Leánykökörcsin!

Virágok a Mecsekben – Leánykökörcsin!

A Mecsekben sok gyönyörű virág van, melyet a következő hónapok során szeretnénk csokorba szedni itt az oldalunkon. Második virágunk a Leánykökörcsin!

A leánykökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó, Európában honos, száraz gyepekben élő, Magyarországon védett növényfaj.

A leánykökörcsin 10-40 cm magas, lágyszárú, évelő növény. Gyökere erős és hosszú karógyökér, hogy száraz élőhelyein a vízutánpótlását biztosítsa. Szára egyenes, felálló. Szára, levelei selymesen gyapjasak, ez védi a növényt a hideg tavaszi reggeleken. Levelei hosszú nyélen ülnek, tőállóak, szárnyasan szeldeltek. A szár csak a virágzás vége felé nyúlik meg, ekkor jelenik meg rajta a három örvösen álló, gallérozó fellevél, 2–8 mm-es, behajlított, keskeny sallangokkal.

Sólyom Emma Elvira fotója

Március-áprilisban virágzik. Felálló, kehelyszerű, halványlila virágai magányosan nyílnak a szár végén. Alul sallangos, sűrűn szőrös murvalevelek veszik körbe. A hat csészelevél nagy, sziromszerű, színes, hosszuk 4-5 cm. Porzói élénksárgák. A virágok borús időben gyakran bókolnak.

Termése aszmagcsokor, a magok hosszú, szőrös repítőkészülék végén ülnek. A szél segítségével nagy távolságra jutnak el a magok. Mikor nedvesség éri csavarodott szárukat, kiegyenesedik, és a magot a földbe fúrja.

Összefoglaló!

Mikor nyílik?Március-Április
Védett? Igen
Terészetvédelmi értéke10.000 Ft
Mióta védett?1982
ÉlőhelyeSziklás, pusztafüves lejtőkön

Kiemelt kép – Sólyom Emma Elvira