You are currently viewing Sarki fény Magyarországon!

Sarki fény Magyarországon!

Vasárnap késő este több éjjellátó webkamera is felvette, ahogy idén először volt látható a sarki fény Magyarországról, írja az Időkép.

Az oldal szerint intenzív geomágneses vihar érte el a Földet, ilyenkor alacsonyabb szélességeken is van esély a sarki fény megpillantására. Vasárnap este az ország északi-északnyugati része fölött kellően elvékonyodott a felhőzet, így 23 óra 10 perc környékén több éjjellátó kamerán is rózsaszínes fény kezdett táncolni az északi horizont fölött. – írja a Telex

EIELSON AIR FORCE BASE, Alaska — The Aurora Borealis, or Northern Lights, shines above Bear Lake here Jan. 18. The lights are the result of solar particles colliding with gases in Earth’s atmosphere. Early Eskimos and Indians believed different legends about the Northern Lights, such as they were the souls of animals dancing in the sky or the souls of fallen enemies trying to rise again. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Joshua Strang)

Dobáról és a szlovák határ mellett található Debrődről is szépen látszódott a sarki fény. Dobán még fényoszlopok is felcsillantak a sarki fénnyel egy időben. A jelenség viszonylag hosszan, több percen keresztül eltartott.

Baranyában a jelenség nem volt látható.

Cikk forrása – Telex
Kiemelt kép
Horváth Zsolt/Metfigyelő