You are currently viewing Visszahullámzó front!

Visszahullámzó front!

A front előtti összeáramlásból már javában esik az eső a térség nagy részén. Több helyről, köztük Görcsönyből apróbb jeget is jelentettek és délelőtt további záporokra és kis eséllyel zivatarokra is kilátás van. A délnyugati szél olykor viharos lökéseket produkálhat.

Farkas Szilvia fotója

Maga a front már át is vonult felettün, megélénkül, olykor meg is erősödik az északnyugatias légmozgás, mely estére átmenetileg mérséklődik. A csapadék egész nap kitart, ugyan lehetnek kisebb szünetek, de számottevő mennyiségű esőre van kilátás.

Bojcsev Viki fotója

Éjféltől jön a váltás!

Észak felől az éjféli órákra beszivárog a hidegebb levegő, nem csak a talajon, de a magasabb légtömegekbe is, így fokozatosan előbb havaseső, majd havazás várható. Mindez a visszahullámzó frontnak köszönhető. Éjjel az intenzív havazásnak köszönhetően többfelé kifehéredhet a táj, erre a legnagyobb esély Sellye-Villány-Mohács térségében várható.

Vasárnap délelőttre a hó mennyisége néhol 2 és 5 cm között lehet.

A hóréteg gyorsan olvadni kezd, ugyanis a talaj hőmérséklete jócskán pozitív. Hajnalban lehetnek havasabb utak ugyanis többfelé lehet fagypont alatt vasárnap reggelre a hőmérséklet.

Meddig havazhat?

Jelenlegi modell előrejelzések szerint a front hullámot vet, így hétfő reggelig változó intenzitással, de havazhat. Látványnak szép lesz, viszont a hőmérséklet talajon pozitív lesz, így, ha képződik is hótakaró, az délutántól olvadni fog.

Kiemelt kép – Koborzan Prohaszka Szilvia