You are currently viewing Megdőlt a 68 éves melegrekord!
qrf

Megdőlt a 68 éves melegrekord!

A mai naphoz kapcsolódó melegrekord Pécshez fűződik, mely 1955-ben 18,2 fok volt. Nos nem Baranyában, de az ország északi felén megdőlhet a melegrekord!

Még dél sincs, de Sopronban a hőmérséklet már meghaladja a 16 fokot, de az ország északi felén is többfelé mérhetünk 15 fok feletti hőmérsékletet. Ennek oka, hogy ott napsütés van, illetve dolgozik a főn hatás.

Mi az a főnszél?

A főnt száraz és meleg bukószélként jellemezhetjük. Magashegységek környezetében alakul ki, amelynek egyik (luv) oldalán az érkező levegő felfelé kényszerül, lehűl és nedvességtartamát a hegy ezen oldalán adja ki.

A levegő a gerincen átbukva, immáron kiszáradva a másik (lee) oldalon leáramlik, felmelegszik és ezáltal relatív nedvessége jelentősen lecsökken. Jelenlétére a hegységgel párhuzamosan kialakuló lecsiszolt felhőformák (pl. lencse formájú felhők, latinul lenticularisok) utalhatnak.

Európában legismertebb példája az Alpok mentén figyelhető meg, itt a déli főnként nevezett esetben a dél felől érkező levegő a hegygerinceken átbukva a hegység északi oldalán idézi elő ezt a száraz, meleg szelet. A főnös hatás nálunk az Alpokalján is megfigyelhető kisebb mértékben nyugatias, délnyugatias szél esetén. – írja a Kislexikon

Frissítés – Megdőlt a melegrekord! (12:25)

Nem hitelesített adatok alapján Sopronhorpácson egészen 18,8 fokig melegedett a levegő. A következő órákban még biztosan emelkedni fog a maximum, így jócskán megdőlt a 68 éves melegrekord!

Megdőlt a napi melegrekord! (17:06)

Sopron Kurucdombon és Fertőrákoson is megdőlt a melegrekord, mind a két helyen 19,8 fokot mérhettünk. Baranyában is délutánra kisütött a nap, de túl későn, így a maximumok 12 és 15 fok között alakulhattak csupán.

Országos Meteorológiai Szolgálat maximum hőtérképe!

Amint a rekord megvan, újabb cikkel jelentkezünk!

Kiemelt kép – Hetesiné Katalin

This Post Has One Comment

Comments are closed.