You are currently viewing Földrengéssorozat Törökországban és Szíriában!

Földrengéssorozat Törökországban és Szíriában!

Helyi idő szerint hajnalban 2 óra 17 perckor nagyon erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti részét. Sajnos több száz halottról szólnak a hírek.

Az első rengés 2 óra 17 perckor a Richter-skála szerinti 7,8-as volt. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. A rengéseket több erős, sőt nagyon erős rengés rázta meg és több erős utórengésre lehet számítani a következő napokban is.

A CNN beszámolója szerint percekkel a tragédia után több erős, a Richter-skála szerint 6,7-es szintet elérő utórengés volt észlelhető Törökország középső részén is.

A szíriai Aleppóban is több ház összedőlt, és kórházi beszámolók szerint ott is többen meghaltak a katasztrófában. – írja a Telex!

Sajnos percről-percre nő a halálos áldozatok száma. Rengeteg épület összedőlt. Nagyon sokan lehetnek a romok alatt.

Magyarországon is érezték a műszerek a rengést!

Mi emberek ugyan nem érzékelhettük, mert a rengés nagysága nem volt olyan nagy, de a lökéshullámok az egész országon átmehettek. Ezt jelzi a Kővágótöttösi seizmogram!  

Kővágótöttösi seizmogram!

Cunaimiriadó Olaszországban, erős utórengések!

Az olasz hatóságok az erős földrengések nyomán kisebb cunamira számítanak a déli partokon. Megemelkedhet a vízszint, de veszély egyelőre nem néz ki!

Sajnos az elmúlt órákban újabb erős rengések voltak az epicentrumhoz közel. Nehezíti a mentést a sorozatos rengés és a hideg idő is. A térségben jelenleg fagypont körül alakul a hőmérséklet.

További frissítés hamarosan!

Kiemelt kép –  Demiroren Hírügynökség / MTI / EPA

Újabb rengések! (12:26)

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentése szerint Törökországban 912-en haltak meg, a szíriai állami hírügynökség pedig a legfrissebb adatok alapján 320 halálos áldozatról jelentett, írja a SkyNews. Erdogan azt mondta, hogy Törökországban eddig összesen 5383 sérültről tudnak hivatalosan. Törökország nemzetközi segítséget is kért a mentéshez az MTI szerint. Nem sokkal 12 óra előtt, magyar idő szerint fél 12-kor egy második rengés is megrázta a térséget, az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) és az amerikai földtani intézet is jelentette a 7,5 erősségű rengést. -írja a Telex

Bakr Alkasem / AFP; White Helmet / Reuters; Mohammed al-Rifai / AFP; Mahmoud Hassano / Reuters

Erős utórengések! (18:05)

Az elmúlt órákban további erős utórengések voltak, a legtöbb a Richter-skála 4,0 és 6,0 erősségű volt. Sajnos nehezíti a mentést, hiszen szinte óránként van egy-egy erős rengés.

A mai nap folyamán több, mint 200 rengés volt Törökország délkeleti, illetve Szíria északi részén. A földrengésnek eddig legkevesebb 2300 halottja van, és közel 10 ezer sérültje.

A következő napokban, sőt hetekben továbbra is komolyabb utórengésekre kell számítani. Legutóbb 100 éve volt ehhez hasonló nagyságú rengés.

Fotó: FP; Mahmoud Hassano / Reuters

Növekvő áldozatszám! (9:37)

Több mint egy napja tart a sérültek mentése a romok alól, közben sok még a rengés a térségben, de talán lecsengeni látszik az erősebbek száma. Az éjszaka folyamán több 5 és 6 közötti rengés volt, de az elmúlt órákban inkább 5 alatt alakulnak a rengések.

Sajnos az áldozatok napról napra többen lesznek, jelenleg 5 ezer ember életének vetett véget a rengéssorozat, és egyes számítások szerint ez a szám elérheti a 20 ezret.

Több, mint 20 ezer sérültet jegyeznek fel, mint Törökországban, mind Szíriában. Rengeteg ház összedőlt, és egyelőre több mint 20 ezer házról jött információ, hogy sérült, de eddig nem tudták felmérni az állapotukat.

A szokatlan téli idő és a havazás csak nehezíti a mentést. Még rengetegen lehetnek a romok alatt.

2023.02.08 – Frissítés!

Az előző napokhoz képest már kevesebb nagyobb földrengés volt a térségben. Törökország területén 3 nagyobb rengést mértek, mellette pedig közel száz 5 alatti volt. A következő napokban is kell még számítani további mozgásokra, de fokozatosan csökken az erős rengések mértéke.

Több, mint 10 ezer áldozat van!  

A déli adatok alapján Törökországban 7108, míg Szíriában 2530 fő hunyt el a tömegkatasztrófában, míg a két országban a sérültek száma meghaladja az 50 ezret. A földrengés csaknem 13 millió embert érintett.

 Murat Sengul / Anadolu Agency / Getty Images

A hideg nehezíti a mentést!

Törökországba is megérkezett a hideg, sarkvidéki eredetű levegő. Jelenleg (19:10) a délkeleti területeken -7 és -10 fok között alakulnak a minimumok és ez reggelre elérheti a -15 fokot is.

2023.02.10.

Egyre kevesebb esély a túlélésre.

Hétfőn hajnalban voltak az első rengések, azóta több mint 600-szor rengette meg a föld, hol gyenge, hol pedig erős utórengéseket mértek. A mai napon újra több 4 és 5 közötti, szóval mérsékelten erős földrengést mértek a seizmográfok. A mentést és a túlélést nehezíti a hideg, sarkvidéki eredetű szokatlan hideg.

Még mindig sok a fölrdengés – Earthquake jelzése!

Szakértők szerint az első 3 napban van esély a romok alatt rekedteknek a túlélésre, utána csökkenni kezdenek az esélyek. A hideg idő miatt nő a kihűlés esélye is.

Már 21 ezer áldozat.

Sajnos a ma reggeli adatok alapján Törökországban 18 342-re, míg Szíriában 3377-re emelkedett az áldozatok száma, míg a sérülteké meghaladja a 70 ezret.

Csaknem 100 éve nem volt ekkora rengés!

Stephen Hicks, a University College London szeizmológusa szerint az előző legnagyobb, szintén 7,8-as erősségű földrengés 1939 decemberében rázta meg Törökország északkeleti részét. Akkor csaknem 30 ezer ember veszítette életét. – írja a népszava.

2023.02.12.

Ez volt Törökországban a legpuszíttóbb földrengés.

A mai napon is találtak még túlélőket, viszont az idő előrehaladtával egyre kevesebb az esély a túlélőkre. Az is elmondható, hogy csökken a földrengések mértéke a térségben, de még ma is volt 5 fölötti rengés, és több 4 felettit is mértek, de az elmúlt napokhoz képest csökkenni kezd a mozgás

Több áldozatot követelt, mint 1939-ben.

Fotó: Ercin Erturk / Anadolu Agency via Getty Images)

Sajnos az áldozatok száma meghaladja a 33 ezret és ez nem a végleges szám, még mindig sokan vannak a romok alatt. Ez a szám elérheti a következő hetekben az 50 ezret is.

A Törökországból vasárnap reggel hazaérkezett magyar mentőcsapat beszámolója szerint „a körülmények katasztrofálisak, nincs világítás, vízellátás, az emberek a sarkokon tüzet raknak, hogy melegedjenek és levest főznek, amiből a segítőket is megkínálják. A túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, kevés a kialakított szálláshely, ahol biztonságosan túlélhetik a hideget”. – írja a Telex.