You are currently viewing Sarki éjszaka

Sarki éjszaka

A sarki éjszaka az a jelenség, amikoris a Nap, 1 napnál több ideig nem kel fel a horizont fölé, tehát például délután 2 órakor sötét van, vagy éppen világos de a Napot nem látjuk (ezt a jelenséget úgy hívjuk hogy fehér éjszaka mellyel ebben a cikkünkben foglalkozunk).

Hogyan lehetséges ez?

A sarki éjszaka a Föld egyenlítői síkjának az ekliptika síkjához viszonyított dőlésének következménye, amely körülbelül 23°26′.

Föld a sarkköreire állítva és a hozzá viszonyított dőlése

A legrövidebb sarki éjszaka

A legrövidebb sarki éjszaka az északi sarkkör szélességi fokán figyelhető meg, mármint konkrétan az északi sarkkör mentén, hiszen minél jobban északra megyünk, annál hosszabb lesz a sarki nappal hossza. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy mivel a definíció szerint az a sarki éjszaka, ahol a Nap 1 napnál, azaz 24 óránál tovább marad a horizont alatt. Tehát, ha 24 óra 1 másodpercig a Nap nem kel fel a horizont fölé, akkor sarki éjszakáról beszélhetünk.

Leghosszabb sarki éjszaka

Ahogy azt már említettük, ha az ember minél északabbra utazik, annál hosszabb sarki éjszakákkal és nappal fog találkozni. Logikusan a legészakibb ponton fogjuk tapasztalni a leghosszabb sarki éjszakát, ami pont nem lehet más, mint konkrétan az Északi-sark, de nem itt van a leghosszabb éjszaka, hiszen itt csak 174 napig tart a sötétség (szeptember 25-től március 17-ig ), majd utána sarki nappal követi.

A Déli-sarkon 7 nappal több ideig van sötét, ugyanis ott 181 napig tart és mikor az Északi-sarkon nappal van, addig a Déli-sarkon este.

Sarki éjszaka az Oroszországi Naryan-Marban. 2014. december 23-án 11:27-kor az alkonyati világítás miatt valamivel világosabb van, mint a nap többi részében de ez attól még éjszakának számít, jobban mondva fehér éjszakának.

Ahol van sarki éjszaka ott van sarki nappal is?

Általános értelmezésben természetesen addig van nappal, míg világos van odakint és ez úgy is lehetséges hogy a nap már a horizont alá süllyedt, de a légköri fénytörés végett még világos van. Mivel nehéz lenne egy lumen értékben megállapodni, hogy mekkora lumen értéktől számít nappalnak az adott szak és mennyitől pedig éjszakának, ezért az a hivatalos megállapodás, hogy míg a Nap bármely része a horizont felett helyezkedik el, addig van nappal és hiába van még világos a fénytörés végett, de már a Nap a horizont alá esett, akkor már estének számít az adott napszak.Amikor a Nap már lenyugodott de még világos van, azt az időszakot fehér éjszakának nevezzük.

A szürkületnek több szintje is van melyekről ebben a cikkünkben írtunk.

Elmondható az a tény, hogy a sarki éjszaka jelenléte azt jelenti, hogy van sarki nappal is abban az évben az adott területen, de az Északi-sarkkörtől kicsit délebbre helyezkedő településeken megfigyelhető a fehér éjszaka, melyet hibásan a köztudatban úgy értelmeznek, hogy nappal van és ebből az következik, hogy sarki nappal van, de sarki éjszaka nincs, pedig ahogy ezt fent is kifejtettük, ez nem így van.

A fehér éjszakával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.
A sarki nappallal ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

A Föld tengelydőlése egyszerűsített ábrán

Érdekességek

A sarki nap és a sarki éjszaka létezését először az ókori görög csillagász, Bion of Abdera jósolta meg.

A napéjegyenlőség közeledtével van 4 nap, amikor mindkét sarki ponton világos van (fehér éjszaka) a légkör fénytörése végett.

Az északi sarkon több ideig van nappal és ezért értelem szerűen több ideig van a déli sarkon este.

A Norvég kormány az adóterhek csökkentésével próbálja rávenni a sarkkör „felett” élőket, hogy ne vándoroljanak el a térségből.

Sarki nappal a déli sarkon

A cikkben szinte nem is beszéltünk a Déli-sarkon tapasztalható sarki éjszakáról. Ennek az oka, hogy úgymond jelentéktelen. Jelentéktelen olyan szempontból, hogy a Föld éghajlati viszonyai végett nincs egyetlen egy lakott település sem a déli sarkkörön túl, ahol ez a jelenség megfigyelhető lenne, hiszen a déli sarkkör már az Antarktisz peremére esik mely emberek által nem lakott kontinens a maga zordsága végett illetve sok helyen, ahol még valamelyest „kibírható” klíma fogadná az embereket, ott a tenger található. Ezért, mivel ránk emberekre szinte semmilyen hatása nincs a Déli-sarkkörön túl észlelhető sarki nappaloknak és éjszakáknak, ezért különösen senki sem foglalkozik vele.

Amúgy az Antarktiszon találhatóak kutatóállomások és azoknak van lakossága, de nem állandó, illetve a kutatóállomások nem települések semmilyen formában sem. Átlagosan a kontinensen mindegy 1000-3000 ember tartózkodik évente.

Városok, ahol sarki nappal és a sarki éjszaka is megfigyelhető

Kanada:

-Inuvik

Norvégia:

-Alta
-Bodø
-Vadsø
-Vardø
-Kirkenes
-Leknes
-Longyearbyen
-Narvik
-Svolvær
-Sortland
-Stokmarknes
-Tromsø
-Fäuske
-Hammerfest
-Harstad
-Honningsvåg

Svédország:

-Kiruna

Finnország:

-Kemijärvi
-Rovaniemi

Oroszország:

-Apatity
-Bilibino
-Verhoyansk
-Vorkuta
-Inta
-Gadzhievo
-Dudinka
-Norilsk
-Zaozersk
-Zapolyarny
-Igarka
-Kandalaksha
-Kirovsk
-Kovdor
-Murmanszk
-Labytnangi
-Monchegorsk
-Osztrovnoj
-Pevek
-Polyarnye Zori
-Polyarny
-Szalehard
-Szeveromorszk
-Sznezsnogorszk
-Srednekolimszk
-Usinszk
-Novy Urengoy
-Ostrovnoy
-Narjan-Mar